Sport

Egy kórház, amely képes lenyűgözni a sportolókat

Sportorvostudomány. Nem verik nagy dobra a dohai Aspetarban folyó sportorvosi és rehabilitációs munkát, csak szépen bevásároltak; mindenből a legjobbat

Nincs szüksége csillogásra, éjszakai fényjátékra vagy akár ötven­emeletes üvegpalotára. Nem költ reklámra, inkább a suttogó propagandát részesíti előnyben az az intézmény, amely a világ egyik leggazdagabb országának fővárosában, a katari Dohában a világ bármely táján megsérült és gyors gyógyulásra vágyó élsportolók mentsvára. Páciensei közé olyan extraklasszisok tartoznak, mint a labdarúgó Neymar, Di María, és Yaya Touré, illetve az atléta Mo Farrah.

Egy kórház, amely képes lenyűgözni a sportolókat
Ángel Di María az Aspetarban. Az argentin vb-ezüstérmes is dicsérte az intézményt
Fotó: AFP/Aspetar Hospital

Az Aspetar ugyan a világ egyik legjobb, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által elismert vezető sporttudományos intézete, ám a sportszerető civilek aligha hallottak a katari kórházról. Arról a fellegvárról, amely 2007-es megalakulása óta fokozatosan építette ki renoméját,  s napjainkban nemcsak arról híres, hogy a világ legnevesebb sportsebészei, sportorvosai és rehabilitációs szakemberei dolgoznak itt, de a komplexum felszereltsége a maga nemében az amerikai nemzeti repülési és űrhajózási hivatallal, a NASA-val vetekszik. Van itt ugyanis a gravitációt legyőző edzőtér, a teljes emberi vázrendszert és izomzatot 3D-s felvételekkel feltérképezni képes, hollywoodi színvonalú stúdiórendszer, a különböző tengerszint feletti magasságokat szimuláló szobákból huszonöt, és minden orvosi diagnosztikai műszerből a legeslegutolsó fejlesztés. Az Aspetarban dolgozó sebészek olyan műtőasztalon operálnak, amelyet maguk tervezhettek, alakíthattak ki, s a műtétek utáni felépülést többek közt olyan készülékek segítik, amelyek minimális terhelést jelentenek a frissen operált térdre, csípőre, könyökre.

A gondos ápolás és a legmodernebb eszközök használata következtében az itt megforduló világsztárok gyógyulása sokkal gyorsabb és tökéletesebb, mint más, mégoly jól felszerelt sportkórházban, s a sztárok és a klubjaik érthetően hálásak a látványos eredményekért. Bár az Aspetar kórháznak nincs szüksége publicitásra, és a sajtó nem tartozik a szívesen látott vendégei közé (ez amúgy érthető, hiszen védik a náluk gyógyuló élsportolók magánszféráját), a BBC-nek a minap megengedték, hogy futólag bemutassa a különböző részlegeket, és pár sportolót is szóra bírhatott a dohai csodaintézményről.

„A tény, hogy itt a különböző sportágak bajnokai együtt szenvednek, látják egymás felépülését, plusz energiákat mozgósít bennük” – mondta Barry White, a hetvenes években az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) játszó kosaras, aki jelenleg a kórház rehabilitációs részlegének vezető erőnléti edzője. White a kezdetektől részt vett a terület kialakításában, ami a legcsekélyebb mértékben sem hasonlít egy fitneszközponthoz. Itt nincsenek tükrök, ezzel szemben faltól falig kívülről átláthatatlan üveg nyílik a tájra, odabent sok a különleges növény és lenyűgözőek a fények. A rehabilitációs központ tereit egyetlen csigavonal mentén, oldalfalak nélkül alakították ki, így a sportolók akár nézhetik is a focisták víz alatti, szuper könnyített terhelésű mozgását, a sízők különböző nehézségű mesterséges lejtőkön való edzését, vagy a kosarasok ugrásgyakorlatait a speciálisan kialakított, rugalmas felületről. White szerint a sérüléséből felépülőben lévő élsportoló számára az egyik legnagyobb gát legyűrni a félelmet az újrasérüléstől. S ehhez extra ener­giákat ad más világnagyságok küzdelmének látványa.

Az első persze a sportsérülések diagnosztizálása és ha szükséges, a gyors sebészi beavatkozás. A világ minden tájáról alkalmaznak specia­listákat. Évente százötven eset teljes orvosi dokumentációjával gyarapszik a kórház tudásbázisa, amely immár specialisták képzésére és tudományos kutatásra is vállalkozik.

„Amíg nem jártam Aspetarban, sosem voltam olyan helyen, ahol a tengerszint feletti magasságnak megfelelő körülményeket mesterségesen elő lehet állítani” – mondta a Paris Saint-Germain labdarúgócsapatának argentin szélsője, Ángel Di María. Aspetarban ugyanis a páciens gyors felépülése érdekében be lehet vetni akár 4500 méteres magaslatnak megfelelő körülményeket is, miközben a sportoló testén elhelyezett apró jeladók sokasága adatokat küld a számítóközpontba. „Euró­pában még csak hasonló sincs, itt viszont minden megtalálható, amire egy világklasszisnak szüksége lehet” – dicsérte az intézetet a Manchester City volt középpályása, Yaya Touré.

Ahogy a híre növekszik, úgy használják a világból egyre többen a katari sportkórház eszközparkját és orvosait átfogó sportorvosi vizsgálatokra, tesztekre, és sportsérülések megelőzésére is. Lehet építeni a következőt…

Kapcsolódó írásaink

Ne bízz a kifőzdében!

ĀSporttudomány. A MOB és Hosszú Katinka is hallgat a táplálkozástudósokra – Beszélgetés az élsportolók megengedett teljesítményfokozásáról és a személyre szabott étkezésről

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom