Sport

Fókuszban a riválisaink

Labdarúgás. Az ezredik válogatott Ferenczi, Gazdag vagy Sigér lehet

Ma este Montenegróban játszik (20.45 óra, tv: M4) előkészületi mérkőzést a magyar labdarúgó-válogatott, amelynek legnagyobb riválisai, a szlovák és a horvát csapatok pénteken mérkőznek meg Európa-bajnoki selejtezőn Nagyszombaton.

A szlovák válogatottal a magyar csapat is játszik hétfőn a Groupama Arénában, a sportsajtó elcsépelt fordulata szerint „sorsdöntő” meccsen. De valóban, a győzelemmel nagyot lehet lépni a 2020-as Eb-n való részvétel felé. A csoportot egyelőre a magyar válogatott vezeti, kilenc ponttal. Ám a mögöttünk álló, egyaránt hatpontos két válogatott éppen egymás ellen játszik. Az ebben az esetben nem túl könnyen megválaszolható „Mi lenne nekünk jó?” kérdésre az egyszerű válasz a döntetlen, hiszen ebben az esetben mind a két rivális elveszít két pontot. De mivel a csoportból végül két csapat jut tovább, és talán a papírforma még mindig azt ígéri, hogy a horvátoké lesz az első hely, nekünk egyáltalán nem lenne rossz, ha a vb-ezüstérmes nyerni tudna Nagyszombatban. Ugyanakkor eddig „kottából” születtek az eredmények az E csoportban: aki elment Azerbajdzsánba, az ott nyerni tudott, és azokon a mérkőzéseken kívül az összes többin hazai győzelem született.

A magyar csapat szerda reggel elrepült Montenegróba, mégpedig Nagy Ádám és Pátkai Máté nélkül, így egyre biztosabbnak tűnik, hogy Marco Rossi újoncot avat majd Sigér Dávid személyében. Ha a kispesti Gazdag Dániel vagy a debreceni Ferenczi János is játéklehetőséget kap, egyikük beírhatja a nevét a futballtörténelmünkbe: ő lesz a magyar válogatott históriájának ezredik játékosa. A jelenlegi állás: 117 év alatt 937 mérkőzés, 998 játékos.

Az ellenfél, a montenegrói válogatott élén új szövetségi kapitány mutatkozik be, a korábbi jugoszláv válogatott, egyébként boszniai származású Faruk Hadžibegić. A keretük egy kivétellel légiósokból áll, három közülük, Danijel Petkovics, Marko Simics és Nebojsa Koszovics korábban a magyar élvonalban is szerepelt. A házigazdák legnevesebb két játékosa Sztefan Szavics (Atlético Madrid) és Adam Marusics (Lazio).

Kezdődnek az Eb-selejtezők

Ma megkezdődik az Eb-selejtezők őszi időszakának első szakasza. A D csoportban a dánoknak aligha lesz gondjuk a gibraltáriak ellen, így a figyelem a rangadóra, a csoport élén álló írek és a vesztett pontokat tekintve hasonlóan álló svájciak találkozójára összpontosul. Az F csoportban a románoktól már egy pont is bravúr lenne Bukarestben a spanyolok ellen. A G csoportban egy meccs lesz: Izrael–Észak-Macedónia. A J csoportban az olaszok Örményországban, a liechtensteiniek Bosznia-Hercegovinában lépnek pályára, míg egy éven belül harmadszor találkozik a finn és a görög csapat, ezúttal Tamperében. (AD)