Sport

Öttusa: Hetedik a magyar férfi váltó a világbajnokságon

A Kardos Bence, Szabó Illés páros a hetedik, a Bereczki Richárd, Málits István kettős pedig a 15. helyen végzett váltóban a budapesti olimpiai kvalifikációs világbajnokság második napján.

Öttusa: Hetedik a magyar férfi váltó a világbajnokságon
Kardos Bence (balra) és Szabó Illés hibátlanul teljesített lovaglásban
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A dobogóra a németek, a dél-koreaiak és az oroszok állhattak fel. A vívás egyik magyar duónak sem sikerült jól, Kardosék 14 győzelmet arattak és 22 vereséget szenvedtek, Málitsék pedig - akik egy hónapja bronzérmesek voltak az angliai Európa-bajnokságon - 13 asszót nyertek és ugyanennyit veszítettek el a Ludovika Arénában. Előbbi - hivatalosan a második számú - magyar duó később, a bónuszvívásban egy pontot még hozzá tudott tenni az eredményéhez, de érdemben ez nem változtatott sokat a helyzetén.

A vívás nem ment jól a magyar versenyzőknek
A vívás nem ment jól a magyar versenyzőknek
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A két vívószakasz között rendezték az úszást a Nemzeti Közszolgálati Egyetem uszodájában. Kardos és Szabó a negyedik, Bereczki és Málits a 15. időt érte el, ugyanakkor a második számban a várakozásnak megfelelően nem voltak nagy különbségek.

A lovaglás - a Kincsem Parkban kialakított öttusaarénában - mindkét magyar váltónak jól alakult, Kardos és Szabó hibátlanul ment végig a nyolc akadályból álló pályán, és csak öt másodperces időtúllépésért kapott ötpontos levonást a lehetséges 300-ból. Bereczki és Málits viszont éppen az 1:15 perces szintidő alatt teljesítette feladatát, utóbbi váltótag egy akadályverése miatt 293 pont járt a produkcióért.

Bereczki (balra) és Málits egy hónapja Eb-bronzérmet nyert, a világbajnokságot azonban nem sikerült az élmezőnyben zárniuk
Bereczki (balra) és Málits egy hónapja Eb-bronzérmet nyert, a világbajnokságot azonban nem sikerült az élmezőnyben zárniuk
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A 2-es számú magyar csapat nyolcadik, az 1-es 13. volt a kombinált szám előtt. Ebben minden váltótagnak 2x800 métert kellett futnia és kétszer beállnia a lőállásba az öt zöld lámpáért. A Szabó, Kardos kettős nagyjából végig tartotta a 7-9. pozíciót, az induláshoz képest végül egy helyet előrelépett. Komolyabb javításra akkor lett volna esélye, ha a lövészetekben minimális a hiba, ugyanakkor mindkét váltótagnál az egyik sorozat az ideálisnál hosszabb időt vett igénybe. A másik magyar váltónak sem volt jó a lövészete, így végül két pozícióval hátrébb csúszott.

A szövetségi kapitány szerint a rutin hiányzott versenyzőinkből

Martinek János szövetségi kapitány úgy összegzett, hogy a hazai párosokban fiatalok szerepeltek, Málits közülük a legrutinosabb, de ő az elmúlt években kevés versenyzési lehetőséget kapott.  „Egy-két felvillanása így is volt korábban, de ma ez nem sikerült neki. A többieknek még sok rutint kell szerezniük, hogy jók legyenek” - tette hozzá.

„Bedobtak minket a mély vízbe - mondta a húszéves Kardos. - Meg kell szoknunk ezt a mezőnyt és a hangulatot is. Összességében azért jó napot zártunk, korrekt eredmény született.”

„A vívásunk jobb lehetett volna, de így is felemelő és tanulságos verseny volt a mai” - értékelt a pár nap múlva 22 éves Szabó.

Csalódottan nyilatkozott ugyanakkor a 23 esztendős Bereczki, aki azzal kezdte, hogy többet vártak maguktól. „Az Eb-bronzot félretettük, ma csak ezzel a versennyel foglalkoztunk. A vívásban elért eredménynél mindketten többet tudunk. A gyenge teljesítmény rányomta a bélyegét az egész napra. Ugyanakkor küzdöttünk, és erre büszke vagyok” - tette hozzá.

„A vívás nagy csalódás számunkra, rengeteg pontot otthagytunk a páston” - kapcsolódott váltótársához Málits. - „Ezzel a kezdéssel elszálltak az éremesélyeink”

Magyarország a rendező jogán indíthatott két párost férfi váltóban, melyben 19 csapat indult.

Öttusa világbajnokság, Budapest
Férfi váltó
1. Németország (Patrick Dogue, Alexander Nobis) 1506 pont
2. Koreai Köztársaság (Dzsung Dzsin Hva, Dzsun Vung TE) 1482
3. Oroszország (Alekszandr Leszun, Danyil Kalimullin) 1475
...7. Magyarország 2 (Kardos Bence, Szabó Illés) 1439 (vívás: 14 győzelem/22 vereség/1 bónuszpont/185 pont, úszás: 1:49.05 perc/332 pont, lovaglás: 295 pont, lövészet-futás: 11:13.00 perc/627 pont)
...15. Magyarország 1 (Bereczki Richárd, Málits István) 1404 (13/23/0/178, 1:54.06/322, 293, 11:29.00/611)
    Szerdán a nők hagyományos versenyének selejtezőjét rendezik.

Kapcsolódó írásaink