Sport

Kosárlabda: Hosszabbításos horror végén gyűrték le a törököket az amerikaiak

Az utolsó pillanatig kiélezett meccsen, hosszabbítás után győzte le a címvédő Egyesült Államok csapata Törökországot a kosárlabda-világbajnokság keddi játéknapján.

Kosárlabda: Hosszabbításos horror végén gyűrték le a törököket az amerikaiak
A végén a fehér mezes amerikaiak ünnepelhettek
Fotó: AFP/Getty Images/NBAE/David Dow

A törökök a meccs nagy részében alaposan megnehezítették a legutóbbi vb győztesének dolgát, bár a második negyedben előfordult, hogy az amerikaiak 15 ponttal is el tudtak lépni. A szívósan küzdő félholdasok azonban 23 pontot szerző Ersan Ilyasova vezérletével tartani tudták a lépést, sőt a hajrában többször is náluk volt az előny. Tizenkét másodperccel a vége előtt Ilyasova kétpontos vezetéshez juttatta csapatát, jöhettek az amerikaiak.

Cedi Osman kulcspillanatokban rontott, hibái sokba kerültek a török csapatnak
Cedi Osman kulcspillanatokban rontott, hibái sokba kerültek a török csapatnak
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Stringer

Mindössze 0,1 másodperc volt hátra a dudaszóig, amikor Jayson Tatum eleresztett egy kétségbeesett dobást a hármasvonal mögül, ami szinte biztosan nem ment volna be, Cedi Osman viszont fölöslegesen lefaultolta. Némi videózást követően jöhetett Tatum három büntetővel, amiből kettőt értékesített, így visszahozta a meccsbe az amerikaiakat – török ünneplés helyett jöhetett az ötperces hosszabbítás.

Úgy tűnt, hogy a törökök nem roppannak össze a hosszabbításban sem, még 9 másodperccel a vége előtt 92-91-re vezettek, aztán zsinórban négy büntetőt is kihagytak. Dogus Balbaynak és Cedi Osmannak egyaránt megremegett a keze, a túloldalon viszont Khris Middleton nem hibázott hasonló helyzetben, és megnyerte a meccset csapatának.

Middleton (a labdával) volt az amerikaiak egyik legjobbja
Middleton (a labdával) volt az amerikaiak egyik legjobbja
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Stringer

A győztes gárda legponterősebb játékosa éppen Middleton volt, aki 15 egységgel zárt, Kemba Walker sem teljesített rosszul, ő 14 pontot gyűjtött. A dobószázalékukat viszont biztosan nem teszik ki az ablakba az amerikaiak, hiszen egészen tragikus, 35% pontossággal céloztak a mezőnyből, ami mégis a javukra dönthetett, hogy ők 14 triplát értékesítettek, míg a törökök csak 10-et.

Objektum doboz

A nap legnagyobb meglepetését a Dominikai Köztársaság válogatottja szolgáltatta: ők hasonlóan szoros mérkőzésen 70-68-ra diadalmaskodtak a németek ellen. A német csapatban Denis Schröder 20 pontot szórt, a túloldalon viszont ketten is kiemelkedően hatékonyan termeltek: Victor Luz 17, Ronald Roberts 16 egységgel zárt. A csoport másik meccsén a franciák könnyedén verték Jordániát, saját továbbjutásuk mellett azt is biztosították, hogy a dominikaiak is folytathatják szereplésüket a vb következő szakaszában.

Objektum doboz

Kosárlabda világbajnokság

Keddi eredmények:
Ausztrália-Szenegál 81-68
Montenegro-Új-Zéland 83-93
Japán-Csehország 76-89
Németország-Dominikai Köztársaság 68-70
Litvánia-Kanada 92-69
Brazília-Görögország 79-78
Jordánia-Franciaország 64-103
Egyesült Államok-Törökország 93-92

Kapcsolódó írásaink