Sport

Kopasz Bálint: A hajrában kizártam a külvilágot

Kopasz Bálintot nem zavarták meg riválisai, így taktikus versenyzéssel magabiztosan győzött K-1 1000 méteren a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon szombaton.

Kopasz Bálint: A hajrában kizártam a külvilágot
Kopasz Bálint: Kemény, fárasztó finálé volt
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A magyar kajakos a döntő után elmondta: legnagyobb ellenfelei, a cseh Josef Dostal és a portugál Fernando Pimenta fizikailag ugyan erősebbek nála, és a táv elején el is tudtak menni tőle, de ez nem zavarta meg, mert látótávolságon belül tudott maradni. „Nagyon szerettem volna őket legyőzni, és gondoltam, ennél jobb hely és lehetőség nem is kell rá, mint Szegeden, hazai közönség előtt egy vb-döntőben” - mondta.

A fináléval kapcsolatban hozzátette: már elég nemzetközi versenyrutint szerzett magának, így kellően taktikussá vált. „Kemény, fárasztó finálé volt, de az ezres egy hosszú verseny. A cél előtt 400 méterrel még hallottam a szpíkert, a közönséget, aztán 200 méterrel a vége előtt már nagyon koncentráltam, hogy a tervek szerint megindítsam a hajrát. Utána pedig kizártam a külvilágot és csak magamra figyeltem. Az utolsó 50 méteren ki tudtam nézni oldalra, láttam, hogy megnyugtató az előnyöm, így kicsit kiengedtem, mert addigra már nagyon nagy volt a nyomás a fejemen” - fejtette ki.

Objektum doboz

Kopasz edző-édesanyja szerint fia is megéli a sikert, de nem fürdik benne

Demeter Irén, Kopasz Bálint édesanyja és edzője szerint fia a szegedi, olimpiai kvalifikációs vb előtti esztendőben nagyon sokat erősödött és fejlődött. Demeter Irén elmondta: Kopasz az előfutamban, majd a középdöntőben is tökéletesen oldotta meg a feladatokat.

„Az előfutamban megvolt a biztos továbbjutás, a középdöntőben pedig nem állt le meccselni a portugál Pimentával, nem adta ki magából a száz százalékot” - hangsúlyozta. Hozzátette: a pénteki középdöntőben szokatlan, így zavaró volt fia számára, hogy a szpíkertől már féltávtól hallotta a verseny aktuális alakulását, illetve érezte a tömeg erejét. Ezért a döntő előtt megbeszélték, hogy a hajrára ezt igyekszik kirekeszteni.

„Sikerült neki, így csak magára tudott figyelni. És azt is megvalósította, hogy 500 méterig ott legyen az előtte lévő hajók végénél, ahonnan lehet és kell indítani a hajrát. Tavaly ugyanis erre még fizikailag nem volt képes, de alkatilag az elmúlt évben ért be annyira, hogy már ezen is sokat tudtunk dolgozni. Talán nem látszik rajta külsőre, de Bálint attól még nagyon erős. Aztán sokat foglalkoztunk az utolsó 200 méterrel, a hajrával is, de annak csak úgy lesz eredménye, ha a táv előtte lévő része is rendben van” - fejtette ki.

Demeter Irén kiemelte: nemcsak edzőként, anyaként is szerencsésnek érzi magát, mert mindhárom fia „szerény, csendes, visszahúzódó srác”, a legfiatalabb, Bálint pedig olyan „alázattal és szerénységgel áll a sporthoz, ami példaértékű és ritkaság a mai világban”.

Kopasz Bálint azonban 22 évesen egy csapásra az ország kedvence lehet, hiszen a vb egyik reklámarcaként magyar sikersportágban lett vb-aranyérmes. Ráadásul legutóbb 22 éve sikerült magyar kajakosnak K-1 1000 méteren, a szakág királyszámában vb-aranyérmet nyernie. Mindezt az olimpia előtti évben, így Tokióban is az egyik aranyvárományosként tekinthet rá a sportág és a közvélemény. Demeter Irén ennek ellenére édesanyaként és edzőként sem fél attól, hogy a népszerűség teherként jelentkezik. „Bálint nagyon jól kezeli ezt a felhajtást, nem jelent számára terhet, mivel nem foglalkozik vele. A sikert persze a maga módján ő is megéli, de nem fürdik benne, mint egy extrovertált típusú ember” - mondta.

Csipes Tamara: Most sokkal jobb formában és taktikával versenyeztem, mint nyolc éve

Közvetlenül a férfiak 1000 méteres kajakdöntőjét követően a nők hasonló száma következett, amelyben ismét magyar siker született Csipes Tamara révén. „Annyiban különbözött a mostani a 2011-es, nyolc évvel ezelőtti győzelmemtől, hogy most sokkal jobb formában és más taktikával versenyeztem.

Objektum doboz

Akkor nem is tudtam élvezni a döntőt, ezúttal viszont az elejétől a végéig” - közölte Csipes, aki hozzátette: nyolc éve féltávnál még csak hetedik helyen állt, amitől meg is ijedt. Most viszont rögtön az élre állt, és végig olyan tempót diktált, amit a riválisok nem tudtak lekövetni.

Csipes Tamara a kajaknégyes vasárnapi döntőjére is magával tudja vinni a mai nap pozitívumait
Csipes Tamara a kajaknégyes vasárnapi döntőjére is magával tudja vinni a mai nap pozitívumait
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„Az a legnagyobb különbség a nyolc évvel ezelőtti önmagamhoz képest, hogy a szülés óta sokkal felszabadultabban edzek és versenyzek” - mondta 2017-ben született kislányára utalva. A kajaknégyes vasárnapi döntőjével kapcsolatban kiemelte: másik távról és csapathajóról van szó, ami szakmailag teljesen más feladat lesz, de magával tudja vinni a mai nap pozitívumait.

Kapcsolódó írásaink