Sport

Zsóri Dánielnek Messivel és Ibrahimoviccsal is meg kell küzdenie

Labdarúgás. Először jelöltek magyar gólt a Puskás-díjra, a hazai szurkolók is segíthetik a Debreceni VSC fiatal csatárát szavazatukkal

A Puskás-díj – a FIFA által az esztendő legszebb góljáért odaítélt elismerés – tízéves történetében először került magyar is a szavazásra kijelölt tíz közé. Zsóry Dániel idén februárban, élete első NB I-es bajnokiján a Ferencváros hálójába ollózta csodagólját.

Zsóri Dánielnek Messivel és Ibrahimoviccsal is meg kell küzdenie
Zsóri Dániel a mezét is lekapta első NB I.-es, 93. percben lőtt gólja után
Fotó: DVSC.hu

„Nagyszerű születésnapi ajándék a FIFA-tól Magyarországnak, hogy az idén tízéves Puskás-díjnak végre magyar jelöltje is van. Álomszerű történet, hogy egy magyar szurkolói ötlet megvalósítására sikerült annak idején rábeszélnünk a FIFA-t, amely azóta az Aranycsapat zseniális kapitányáról elnevezett díjjal kitüntette mások mellett Cristiano Ronaldót, Neymart, Zlatan Ibrahimovicot vagy a legutóbb Mohamed Szalahot” – mondta az MTI-nek Szöllősi György, aki – számos más fontos feladata mellett – a Puskás-ügyek nagykövete, egyben az egyedüli magyar, aki az eddigi összes díjátadó gálán személyesen megjelent.

A díjról szóló szerződést Sepp Blatter, a világszervezet akkori elnöke, Puskás nagy tisztelője és az Aranycsapat kapitányának özvegye írta alá 2009. október 20-án a felcsúti futballakadémián. Korábban magyar díjazott, sőt nominált még nem volt, díjátadó ellenben már kétszer is: Puskás Ferencné Erzsébet asszony Cristiano Ronaldónak, majd Orbán Viktor miniszterelnök Zlatan Ibrahimovicnak adta át a trófeát.

A 2019-es győztes az említett négy világsztáron kívül olyan elődök nyomába léphet, mint a török Hamit Altintop, a szlovák Miroslav Stoch, a kolumbiai James Rodríguez, a brazil Wendell Lira, a malajziai Mohd Faiz Subri és a francia Olivier Giroud. A szabályok szerint az idei tíz gólra a szurkolók szeptember 1-jén éjfélig szavazhatnak a FIFA honlapján. (Így a magyar drukkerek, akik 2016-ban is nagyon aktívak volt az Eb után Gera Zoltán álomgóljára voksolva, ismét segíthetik a magyar „versenyzőt”.) A korábbi évekhez képest változás, hogy a három legtöbb szavazatot kapó gól közül egy tekintélyes játékosokból álló zsűri választja ki a győztest, aki szeptember 23-án a milánói Scalában a FIFA Best-gáláján veheti át az elismerést.

Idén is akadnak világsztárok a jelöltek között, mint Lionel Messi és Zlatan Ibrahimovic, van Európa-szerte ismert játékos, mint a flegma gólt sarkalló olasz Fabio Quagliarella (Sampdoria). Jelölt a kolumbiai Juan Fernando Quintero, aki kolumbiai válogatottként az argentin River Plate játékosa, és egyébként a látványos gólok nagymestere: a tavalyi világbajnokság második legszebb gólját ő lőtte a japánoknak. Gulácsi Péter és Willi Orbán klubtársa, a brazil Matheus Cunha (RB Leipzig) és az angol Andros Townsend (Crys­tal Palace), valamint három női játékos, a kameruni Ajara Nchout (Valerenga), az amerikai Amy Rodriguez (Utah Royals) és az északír Billie Simpson (Cliftonville Ladies) is a kandidálók között van.

Szubjektív vélemény: a gólok szépsége alapján Zsóri Dániel a legjobbak között van, ahogy Quagliarella és Billie Simpson kisasszony is. (A gólok a FIFA honlapján megtekinthetők.)

Zsóri az M4 Sport csatornán hétfőn elárulta, nem hitte, hogy esélyes lehet a nemzetközi díjra. „Meglepett, noha a RangAdó gáláján megnyertem a díjat a bajnokság legszebb góljáért. De nem gondoltam volna, hogy erre is jelölni fognak” – szerénykedett.

A nagyváradi születésű csatár, akinek mindmáig a Ferencvárosnak lőtt gólja az egyetlen találata az NB I.-ben, kétségtelenül világhírű lett a jelöléssel. Még ha például egy olyan tekintélyes orgánum, mint a Marca (vélhetően szülővárosából kiindulva) románnak is titulálta.

Kapcsolódó írásaink