Sport

Minden feltétel adott a sikeres rendezéshez

Kajak-kenu. Európa legkorszerűbb vizes központja várja százegy ország versenyzőit Szegeden

Átadták és bemutatták a médiá­nak a korszerűsített és kibővített Nemzeti Evezős és Kajak-Kenu Olimpia Központot a Szeged melletti Maty-éren, ahol jövő szerdán kezdődik az olimpiai kvalifikációs világbajnokság. A rajt előtt Schmidt Gáborral, a szövetség elnökével, a vb szervezőbizottságának vezetőjével beszélgettünk.

Minden feltétel adott a sikeres rendezéshez
Az elnök, Schmidt Gábor derűlátó
Fotó: Kajak-kenu szövetség

– Hány hazánkban rendezett kajak-kenu világbajnokság szervezésében vett részt?

– Eddig három vb házigazdái voltunk, s ez lesz a negyedik, mindegyiken dolgoztam. Az 1998-ban rendezett világbajnokság előtt lettem a szövetség szakfelügyelője, és a vb logisztikai csoportjának a vezetője voltam. Aztán 2006-ban és 2011-ben is már szervezőbizottság vezetőjeként fogadhattam a gratulációkat a sikeres világversenyek után.

– A világ egyik legjobb kajak-kenu pályáját miért volt szükséges milliárdokért felújítani?

– A létesítmény építésének első üteme 1998-ra készült el, a második pedig 2006-ra. Azóta változtak a követelmények, ezért például a pályát ki kellett szélesíteni, a lelátók egy részét be kellett fedni. A pályát kettéválasztó osztószigetet híd kapcsolja össze a szárazfölddel. A tévéközvetítések kamerái átkerülnek a szigetre, így végre nem a nádas, hanem több tízezer néző lesz látható a futamok hátterében. A víz leengedése után a meder ki lett kotorva, a pályákat jelző bójákat megerősítették. A létesítmények korszerűsítése természetesen a versenyzők és a szakmai stábok kényelmét szolgálja, a szurkolóknak pedig nagyobb parkoló épült.

– Milyen az érdeklődés a világbajnokság iránt?

– Minden területen csúcsot dönthetünk. Eddig 101 ország több mint ezer versenyzőt nevezett. A szurkolók körében is jelentős az érdeklődés. A döntőkre az A és B lelátóra már elfogytak, a C és D-re még vannak jegyek. Szombaton és vasárnap telt ház várható a Maty-éri pályán.

– A sikeres vb egyik feltétele az eredményes hazai szereplés. Hogy látja a versenyzőink felkészülését?

– Hüttner Csaba szövetségi kapitány tájékoztatása szerint a negyvennégy fős magyar csapat minden tagja egészséges s százszázalékosan felkészült.  

– A sportág vezetésének mi az elvárása?

– Azt reméljük, hogy a versenyzőink tizenkét-tizennégy olimpiai kvótát szereznek. A minimális célkitűzés nyolc-tíz érem elnyerése, amelyből három-négy arany lehet. Az eredményesség mellett ezúttal fontosabb az olimpia kvóták megszerzése, amely biztosíthatja a nyugodtabb felkészülést a legnagyobb vizsgára, a tokiói olimpiára.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom