Sport

Kilencszázmillió euróval erősödött a nagy trió

Labdarúgás. Ma este kezdődik a spanyol bajnokság, a La Liga 2019–2020-as idénye, a Barcelona, a Real Madrid és az Atlético is megújult, vajon mire mennek egymással

Ma este a bajnok Barcelona bil­baói vendégjátékával kezdődik a La Liga, a spanyol labdarúgó-bajnokság 2019–2020-as idénye. Még nincs is vége az átigazolási időszaknak, de már mindhárom nagy kiköltekezett.

Kilencszázmillió euróval erősödött a nagy trió
Sergio Ramos (fehérben) és João Félix fejpárbaja ugyan döntetlen volt, ám a Realt nagyon megverte Amerikában az Atlético, és a portugál is meglőtte első gólját
Fotó: AFP/Brazil Photo Press/William

Mind a csapatok kereteinek erősségét, mind a pénzügyi lehetőségeket, mind pedig az elmúlt évek eredményeit figyelembe véve megállapítható: bombameglepetés lenne, ha az Atlético Madrid, a Barcelona és a Real Madrid nem egymás között osztaná el az első három helyet. A kérdés csak az: mire mennek egymással.

Amióta Ernesto Valverde a katalánok edzője, a gárda mindig az élen zárta az aktuális idényt, ez két bajnoki címet jelentett. Ám az elsőt sokkal meggyőzőbben nyerte meg csapata, mint a másodikat – reménykedhetnek a riválisok? Azt mindig lehet, de a fogadóirodáknál még úgy is a Barça a favorit, hogy nem tudni, visszatér-e Neymar a Camp Nouba. Így is már 255 millió eurót elköltött a klub, a fia­tal Frenkie de Jong, valamint az éppen az egyik legnagyobb riválistól érkező Antoine Griezmann érkezése önmagában is nagy erősítés, s persze eddig sem volt gyenge a keret. Lionel Messi sérült, Valvede bejelentette, nem kockáztatja a játékát ma este Bilbaóban, de továbbra is rá épül a katalánok játéka. Alkalmasint ameddig ő játszik, mindig a Barcelona a bajnokság első számú favoritja.

A Barcelona uralta az elmúlt évtizedet
A Barcelona uralta az elmúlt évtizedet
Forrás: MH-gyűjtés

A Real Madrid nagyon rossz eredményekkel zárta a felkészülési mérkőzéseket, amelyekre, persze, bárki mondhatja, hogy nem számítanak. Mégis tény, az RB Salzburg és a Fenerbahçe legyőzése nem csökkentette Zinedine Zidane gondjait, csapata a „fehérekkel” azonos nívóra sorolt riválisok közül mindenkitől kikapott a nyáron. Mondhatni, hiá­ba költött el a klub rekordot jelentő 300 millió eurót új játékosokra, Eden Hazard-on kívül senkinek sem biztos a helye az érkezők közül az alap tizenegyben. S ez az alap tizenegy az elmúlt évtized leggyengébb mutatóit produkálta az előző idényben. A spanyol sajtó szerint Zidane semmit sem teljesített a korábbi ígéreteiből, az még rendben is lenne, hogy az előző tavasz ráment a korábbi gondok keletkeztette sebek nyalogatására, de immár új szezon kezdődik. A háromszoros BL-győztes edző a jelek szerint még mindig nem szánta rá magát a vérfrissítésre, ragaszkodik azokhoz (Kroos, Modrić, Marcelo, Benzema s viszonylag ifjabb kora ellenére Varane), akiket már le kellene cserélni. Zidane 2016 és 2018 között megteremtette magának edzőként is a bizalmat, de egyelőre nem látszik az előrelépés. Nem szólva arról, hogy akadnak más megoldatlan személyi ügyek is, elsősorban Gareth Bale és James ügye.

A nyár legdrágább tíz vétele
A nyár legdrágább tíz vétele
Forrás: MH-gyűjtés

A nagy kérdés az Atlético, amelyet lelkes hívei máris a Barcelonával azonos polcra helyeznek. Ami az előkészületi mérkőzések eredményeit illeti, minden okuk megvan a bizakodásra, Diego Simeone együttese, például, egyetlen félidő alatt öt gólt rúgott a Real Madridnak az Egyesült Államokban. Úgy is, hogy az őszi Atléti teljesen más lesz, mint a tavaszi volt, Juanfran, Godin, Lucas Hernandez, Filipe Luis, Rodri, Vietto és Griezmann is távozott: elképesztő, 311 millió eurós összegért adott el a klub játékosokat. Így aztán hiába költött el 243,5 milliót, hiá­ba fizetett ki a 19 éves João Félixért egy akkora vagyont, amelynél nagyobbat a futballtörténeflemben eddig csak három játékosért adtak, a mérleg bőven pozitív.
A klub híveinek reményei szerint az idény mérlege is az lesz.

Nyári teleregény Dom Neymarral a főszerepben

Egy magyar talán azt mondaná, olyan Neymar ügye, mint egy brazil szappanopera, ám erre Rióban vagy São Paulóban felhorkannának: az teleregény, ami sokkal „előkelőbb”, az megy főműsoridőben is. A párizsi évei alatt leginkább botrányaival és sérüléseivel feltűnést keltő (amúgy megkérdőjelezhetetlen képességű) csatár mindenképpen a La Ligában akar játszani az új idényben, ám a PSG, amely megfelelő összegért hajlandó is lenne megválni tőle, még nem jutott dűlőre a kérőkkel. A Real Madrid és a Barcelona is szívesen fogadná Neymart – aki már külön edz a PSG-nél a kerettől –, a spanyol sajtóban szinte óránként mást lehet olvasni arról, melyik van jobb helyzetben, s milyen ajánlatot fogadna el a PSG. Jelen állás szerint a Barçától legalább százmillió eurót és Coutinho, Semedo és Dembélé közül kettőt szeretne a francia klub. A Real Madriddal is működhet(ne) játékos+pénz konstrukció, de a párizsiak Vinícius Júniort kérik, akit a Madrid nem ad. De hát holnap is van nap…
(AD)

Kapcsolódó írásaink