Sport

A legnagyobb esélyesek erősítettek a legjobban

Labdarúgás. A moszkvai vb-döntő három szereplője már a címvédő Bayern Münchenben játszik – A Dortmund trónfosztásra készül a Bundesliga új szezonjában

Jürgen Klinsmann, a korábbi világbajnok futballista – egykori szövetségi kapitány – a többség véleményét foglalta össze a tegnap este a Bayern München–Hertha mérkőzéssel megkezdődött, 57. Bundesliga-idénnyel kapcsolatban: „A Bayern a megkérdőjelezhetetlen favorit, de a Dortmund jól erősített, mind mennyiségi, mind minőségi tekintetben.”

A legnagyobb esélyesek erősítettek a legjobban
Marco Reus vezérletével a Dortmund elhódította a Német Szuperkupát a Bayerntől
Fotó: AFP/DPA/Ralf Ibing

Miközben a magyaroknak, értsd, a magyar válogatott játékosoknak szurkolók nyilván szeretnék, hogy az új edzővel, a Gulácsi Péternél csak két évvel idősebb Julian Na­gelsmann-nal a szezonnak nekivágó lipcseiek versenyben legyenek a második helyért, azonban a realitás az, hogy a papírforma alapján csak a Bayern és Dortmund az esélyes az első két helyre a Bundesligában.

A Ruhr-vidék első számú csapata, a Dortmund – amelynek egész Európában a legmagasabb a nézőszáma, egészen elképesztő, 80 230-as átlaggal – 127 millió euróért erősítette meg a keretét: a kölcsönjátékosként már az előző idényben is a csapatot segítő Paco Alcáceren kívül további négy játékost igazolt a nagyjából 20-30 millió euró körüli ársávban. További érdekesség, hogy – bár az ilyesmi korábban inkább a Bayern kiváltsága volt – mind a négyet egy-egy riválisától szipkázta el.

Hasonló nagyságrendet átigazolásra egyedül a Bayern München tudott elkölteni. Sőt! A francia világbajnok Lucas Hernandezért kifizetett 80 millió óriási Bundesliga-­rekord, majdnem kétszerese az eddiginek (Draxler, 2015, Wolfsburg, 43 millió). A Bayern pozícióját magyarázandó: a német élvonal eddigi kilenc legdrágább vásárlásából nyolc az övék volt. Ebbe nem fért bele a második legmagasabb nyári összeg, amelyet egy másik francia világbajnok szélsőhátvédért fizetett ki: Benjamin Pavard is csatlakozott a legutóbbi hét idényben kivétel nélkül az élen végző bajorokhoz.

Nem minden a pénz, mert minden bizonnyal a legnagyobb erősítés: Ivan Perisić kölcsönbe érkezett az Intertől, mindössze ötmilliót kellett érte fizetni. A horvát világbajnoki ezüstérmes visszatért a Bundesligába, hiszen 2011 és 2015 közt a Dortmund majd a Wolfsburg játékosa volt. A Bayern szeretne az átigazolási időszakból hátra lévő két hétben még egy horvát labdarúgóval erősíteni: korábbi játékosát, Mario Mandžukićot akarja megszerezni a Juventustól. Ő lehet a 2018-as vb-döntő negyedik szereplője, aki a nyáron a Bayernhez kerül.

A német élvonalban a magyar válogatott tagjai közül Gulácsi Péter és Willi Orbán Lipcsében, Szalai Ádám Hoffenheimben, Sallai Roland pedig Freiburgban szerepel.

Bundesliga

Kapcsolódó írásaink