Sport

Politikai tiltakozásra használta a dobogót a világklasszis vívó

Vívás. A Pánamerikai Játékokon Race Imboden egyéni akciójával megszegte saját maga által vállalt kötelezettségét, rosszul értelmezte a véleménynyilvánítás szabadságát

Peruban, a Pánamerikai Játékok vívóversenyein, a férfi tőrcsapatok döntőjében alig volt néző. Így aztán kevesen látták a helyszínen, az amerikai média ellenben felkapta, hogy a győztesek egyik versenyzője különleges módját választotta az ünneplésnek.

Politikai tiltakozásra használta a dobogót a világklasszis vívó
Race Imboden nem tisztelte országa himnuszát a limai eredményhirdetés alatt
Fotó: Twitter

A múlt hónapban, ugyancsak a csapattal, Budapesten világbajnoki címet szerző Race Imboden – aki Gerek Meinhardt és Nick Itkin társaságában állt fel a dobogóra – az Egyesült Államok himnuszának felcsendülése után féltérdre ereszkedett két társa mögött. Abban a pillanatban nyilvánvalóan senki sem tudta, mit jelképez a floridai vívó demonstrálása, később ő maga sietett mindenkit tájékoztatni a közösségi médiában cselekedete indítékairól.

„Változásért kell kiáltanunk. Ezen a héten az a megtiszteltetés ért, hogy képviselhettem az Egyesült Államok csapatát a Pánamerikai Játékokon, ahonnan egy aranyat és egy bronzot vihettem haza. A büszkeségemet azonban elnyomták annak az országnak a problémái, amelyet mélyen a szívemben őrzök. Rasszizmus, a fegyverviselési engedély szabályozása, a bevándorlókkal szembeni intézkedések és Trump elnök retorikája állnak a lista élén.”

Az Egyesült Államok olimpiai bizottsága minden kétséget kizáróan szankcionálja az egyedi akciót, az NBC Sports emlékeztetett arra is, hogy a versenyzők a versenyek előtt kötelezettséget vállaltak arra, hogy tartózkodnak mindenféle politikai véleménynyilvánítástól.

Mark Jones, a szervezet szóvivője azt mondta, tiszteletben tartják az egyén véleménynyilvánítási szabadságát, de csalódottak amiatt, hogy Imboden nem tartotta magát vállalt kötelezettségéhez.

A vívó a 2017-es egyiptomi Világkupán már tiltakozott egyszer hasonló módon. Budapesten, amikor a dobogó tetejére állt, a többiekhez hasonlóan ünnepelte a győzelmet a himnuszukat hallgatva. A kalapácsvetőnő Gwen Berry szombaton nyerte meg Limában a maga számát, ő az ökle magasba emelésével tiltakozott – az Egyesült Olimpiai Bizottsága hasonló közleményt adott ki az ügyében is, mint a vívóéban. Imboden ügye megosztotta a közösségi médiát is. A legjellemzőbb vélemény az volt vele kapcsolatban, hogy aki nem tiszteli az Egyesült Államok himnuszát, nem méltó arra, hogy az ország színeiben versenyezzen.

Kapcsolódó írásaink