Sport

Bár barátnője segített neki, megbukott a doppingteszten

Kosárlabda. Váratlan hírt kapott a 28 éves férfi játékos: a leletei alapján kiderült, hogy terhes

Szokatlan doppingeset negatív hőse lett az amerikai kosárlabdázó D. J. Cooper. Az Ohio korábbi játékosa az európai szezon előtti kötelező orvosin azzal bukott meg, hogy a vizeletében olyan növekedési hormont találtak, amely csak terhes nők esetében normális. No de ő férfi.

Bár barátnője segített neki, megbukott a doppingteszten
Cooper ügyes akart lenni, de nevetségessé vált
Fotó: AFP/Denis Charlet

Banánhéjon csúszott el D. J. Cooper, a 28 éves profi kosaras, aki 2013 óta európai klubokban pattogtatja a labdát: a bosnyák válogatott épp honosítani szerette volna, ezt megelőzően átfogó orvosi vizsgálatra kötelezték, amelyen a vizeletében doppingszert találtak. A mintájában olyan mértékben volt kimutatható a HCG (human chorionic gonadotroping) nevű növekedési hormon, ami természetes esetben csak terhes nők esetében fordul elő. A Chicagóban született játékos azonban minden kétséget kizáróan férfi. Két menekülési útja maradt: vagy elismeri, hogy ő doppingolt a szerrel, vagy bevallja, hogy más vizeletét – konkrétan a barátnőjéét, akiről nem tudták, hogy terhes – használta. És nyilvánvalóan nem azért, mert neki épp nem sikerült produkálni…

A büntetés szempontjából mondhatni mindegy, így is, úgy is csalt. A Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) el is tiltotta két évre. De a terhes férfi kosaras híre gyorsan körbeszaladt a médiában, nagyobb szenzációt keltett, mintha simán csak megbukik a doppingteszten.

Az RT News megírta például, hogy a vizelet nem tartalmazott (ez nem is csoda, hiszen a barátnője nem sportol) semmilyen ismert teljesítményfokozó tiltott szert, de még csak regenerálódást elősegítő doppingszert sem. Ezzel szemben másfajta abnormitásra utalt, olyan növekedési hormont mutatott ki, amely a placentában termelődik azon nőknél, akik teherbe estek. Pech. A témát felkapta az Independent, a Huffingtonpost, a Newsweek és társaik.

Cooper első európai klubja a 2013–2014-es szezonban az athéni Panathinaikosz volt, de játszott két orosz csapatban is, majd Franciaországban a Pau csapatában és az AS Monacóban is. Két éve a francia profi szezon leg­értékesebb játékosa volt (MVP). Egyetemi évei alatt az amerikai játékosok egyik ismert elemzője, Jay Bilas többször dicsérte sokoldalú játékát, különös tekintettel arra, hogy a színes bőrű fiatalember egyaránt jó volt bedobónak, lepattanót halászónak, de irányítónak is. A játékost először 2014-ben találták meg a bosnyákok, el is indították a honosítását, sőt a 2015-ös Európa-bajnoki selejtezőn úgy volt, hogy már játszik Bosznia-Hercegovina csapatában, de családi okokból elhagyta az edzőtábort, és bár később visszatért, a FIBA tájékoztatása szerint a honosítására eleddig nem került sor.

Kapcsolódó írásaink

Dopping: az élsport rabló-pandúr játéka

ĀA sportoló, aki versenyszerűen sportol, bárhol, bármikor mintavételre kötelezhető, a doppingellenőrzés ugyanakkor csakis megbízólevéllel, határozott célból végezhető (1. rész)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom