Sport

Szabó Tünde: Budapest mára vitathatatlanul a világ egyik legjelentősebb sportfővárosa lett

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szerint önmagáért beszél és sportdiplomáciai siker, hogy a nyári játékokat megelőző évben Magyarország több olimpiai kvalifikációs világbajnokságot is rendezhet.

Szabó Tünde: Budapest mára vitathatatlanul a világ egyik legjelentősebb sportfővárosa lett
Szabó Tünde: Magyarország sportnagyhatalommá vált
Fotó: MH/Ficsor Márton

„Fő célunk volt, hogy minél több nemzetközi sporteseményt hozzunk hazánkba” - emlékeztetett rá Szabó Tünde szerdán az M1 aktuális csatornán.

A kiemelt vb-k sorozata az asztalitenisszel kezdődött áprilisban, majd következett a vívók világbajnoksága júliusban, két hét múlva a kajak-kenu legjobbjai találkoznak a Szegeden, szeptember elején pedig az öttusasport elitje Budapesten. Utóbbi három esemény az olimpiai részvétel szempontjából is nagy jelentőségű, míg a múlt heti Forma-1-es futam más szempontból volt fontos.

Szabó Tünde kiemelte, hogy a versenyhétvége alatt 230 ezer néző látogatott ki a mogyoródi pályára.

„Felemelő ekkora és ilyen sportszerető közönség előtt lenni. Sok külföldi nézőt is köszönthetünk ilyenkor, ami nagyon fontos a sportturizmus tekintetében és gazdasági szempontból” - mondta, hozzátéve, hogy az elmondások alapján a versenyzők és a csapatok is örömmel jönnek Magyarországra.

Elhangzott, hogy a vívó-világbajnokságra a magyar fővárosba érkezett Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, aki úgy fogalmazott: „Budapest mára vitathatatlanul a világ egyik legjelentősebb sportfővárosa lett”.

„Volt szerencsém vele találkozni és ugyanezt elmondta nekem is. Nagyon örül, hogy ennyi kiemelt eseményt rendezünk” - mondta az államtitkár, aki kiemelte: „nagyon fontos, hogy megfelelő sportlétesítményeink legyenek, szinte már minden sportágat ki tudunk szolgálni”.

Óriási sportdiplomáciai sikernek nevezte, hogy 2017 után 2027-ben is vizes világbajnokságot rendezhet Budapest. A későbbi eredményesség szempontjából lényeges - hangsúlyozta -, hogy „az utánpótlásra mennyit tudunk figyelni”.

„Fontos hangsúlyozni, hogy az egyéni sportágakban el tudott indulni 2013-ban egy nagy fejlesztési program. Ennek a hatásait már érzékeljük” - vélekedett Szabó Tünde, hangsúlyozva, hogy a  sportágfejlesztési és az utánpótlás-nevelési programoknak tovább kell menniük.

Az eredményeket sorolva három idei fiatal világbajnokot, a 19 éves Milák Kristófot, a 21 esztendős Siklósi Gergelyt és a 22 éves Rasovszky Kristófot említett meg.

A kormány jövőre 327 milliárd forintot fordít a sportra.

„Nagyon-nagyon sokrétű ez a sporttámogatás. Az, hogy ennyit tudunk fordítani erre a területre, óriási lehetőséget is teremt a sportolóknak és a sportban élőknek” - emelte ki.

Emlékeztetett rá, hogy ebben az összegben többek között utánpótlás-nevelési programok, ösztöndíj-programok, az élsport támogatása, sportlétesítmény-fejlesztés, nemzetközi sportesemények támogatása, sportegészségügy, a versenysport mellett a diáksport, a szabadidősport, a fogyatékkal élők sportja van benne.

„Ma már nagyon sok hátteret kell kiszolgálnunk egy-egy sportolói sikerért. A sport az egyetlen egy ágazat, ami rendkívül gyorsan és dinamikusan pozitív hatást gyakorol minden területre” - mondta. - Mindenkivel és mindennel szeretnénk foglalkozni és szeretnénk kiszolgálni a sportban élőket. Ha erre oda tudunk figyelni, lépéselőnyben leszünk a világgal szemben„ - vélekedett.

Kapcsolódó írásaink