Sport

A hátát mutatta Redl András

Kajak–kenu. A sikersportágunk utánpótlása is rendkívül eredményes, a magyar fiatalok arattak a pitești-i vb-n

A magyar kajak-kenu utánpótlása is világelső: versenyzőink tíz arany-, hat ezüst- és öt bronzérmet nyertek az ifjúsági és U23-as világbajnokságon a romániai Piteștiben, és ezzel az éremtáblázat élén végeztek. A kajakos Redl András az ifik mezőnyében 500 és 1000 méteren is első lett, vele beszélgettünk a hazaérkezés után.

A hátát mutatta Redl András
Ez megvan! Redl András öröme a pitești-i korosztályos vb-győzelme után
Fotó: Facebook

– Jól ismert vezetékneve van. Látta a nagysikerű, Redl ezredes című filmet?

– A filmet még nem, de ismerem az osztrák ezredes történetét, aki az első világháború előtt az oroszoknak kémkedett, és amikor ez kiderült, öngyilkos lett. Annyit tudok, hogy az egyik ősöm Németországból származott.

– Ennyi történelem után kajakozzunk. Hogyan került ebbe a labilis hajóba?

– Édesapám és nagynéném is kajakozott, így nem volt véletlen, hogy ezt a sportágat választottam. Kiskoromban sokat betegeskedtem, ennek ellensúlyozására sportoltam, fociztam, úsztam, futottam. Kilencévesen kezdtem el kajakozni szülővárosomban, a Váci Hajó SE-ben. Ott tanultam meg az alapokat, és szerettem bele végképp ebbe a sportágba.

– Öt éve miért igazolt át a KSI-be?

– Elsősorban szakmai okok miatt. Szerettem volna egyesben is versenyezni, de erre Vácott kevés lehetőségem volt. Hajtott a bizonyítási vágy. A KSI-ben keményen készültem, és Agócs Mihály irányításával 2015-ben a bajnokságon már három aranyérmet nyertem. Azóta is a korosztályom élmezőnyébe tartozom…

– Sőt, most már a világ élmezőnyébe. Milyen erős az ifjúsági mezőny?

– Nem panaszkodhatom, riválisokban nincs hiány. Ehhez hozzájött, hogy a világbajnokságon erős szél fújt, így a pályákon nem voltak egyformák a feltételek. Ráadásul a pitesti pálya vize is kemény, így az egymást követő futamok jól elszívták az erőmet.

– Ennek ellenére ezer méteren egy bójasorral nyert, és ötszázon sem a célfotó döntött.

– Az edzőm, Matyus Zsolt jól felkészített a világbajnokságra, így tudtam, hogy a hajrában gyors leszek. Ezren úgy otthagytam az elején vezető német ellenfelemet, hogy teljesen összetört, végül csak negyedik lett. Ötszázon a szélcsendes egyes pályán a kanadai fiú majdnem meglepett, de így is fél másodperc előnnyel sikerült nyernem.

– Most jöhet a megérdemelt pihenő, a nyaralás?

– Az még nem, mert a hétvégén az országos bajnokságon indulok. Utána sem lesz leállás, mert szeretnék kijutni a maratoni világbajnokságra, amit Kínában rendeznek. Egy hétre a szüleimmel elmegyünk az osztrák hegyekbe. Ott kajakozni nem lehet, de mivel nem vagyok lusta gyerek, kirándulni és edzeni azért fogok. A mi családunkban a mozgás nem fárasztó tevékenység, hanem kikapcsolódás.

Kapcsolódó írásaink

A sport a kormány stratégiai ágazata

ĀSportdiplomácia. Világszínvonalú sportesemények sorát rendezi hazánk, épp befejeződött a legek vívóvilágversenye, s már itt a Maccabi Európa-játékok, majd a kajak–kenu- és az öttusa-vb

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom