Sport

Elégedett a Magyar Nagydíjjal a Nemzetközi Automobil Szövetség

Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke arról számolt be, hogy a nemzetközi szövetség (FIA) szakemberei elégedetten és pozitívan értékelték a vasárnap véget ért 34. Forma-1-es Magyar Nagydíjat.

Elégedett a Magyar Nagydíjjal a Nemzetközi Automobil Szövetség
A győztes Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője (k) a második helyezett Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője (b) és a harmadik Sebastian Vettel, a Ferrari német versenyzője a Forma-1-es Magyar Nagydíj eredményhirdetésén a mogyoródi Hungaroringen 2019. augusztus 4-én
Fotó: MH/Papajcsik Péter

„Valójában a szóbeli dicséretet már szombat este megkaptuk, de vasárnap ezt megismételték a FIA illetékesei, napokon belül pedig meg fog érkezni az írásbeli értékelés, amely a Hungaroringen elhangzottak alapján pozitív lesz” - nyilatkozott az MNASZ elnöke.

Oláh Gyárfás hangsúlyozta, hogy az MNASZ csaknem 500 fős sportszakmai csapata a korábbi évekhez hasonlóan az idén is helytállt a háromnapos versenyhétvégén, a pályabírók kiválóan végezték a munkájukat és a hazai szervezők is mindent megtettek azért, hogy jól szórakozzon az a 230 ezer néző, aki a hétvége során elutazott a mogyoródi pályához.

„A magyar sportszakmának nemzetközileg is nagyon jó híre van, mi a sportszakmai csapatot folyamatosan képezzük, külföldre járnak más versenyeken segíteni, ez a továbbképzés és tapasztalat pedig nagyon jól meglátszik az itthon elvégzett munkájukon” - mondta az MNASZ elnöke. Oláh Gyárfás úgy fogalmazott, a Hungaroringre ellátogató szurkolók nem szoktak csalódni, ezért évről évre nő a mogyoródi F1-es futam nézőszáma. „Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország azok közé az országok közé tartozik, amelyek megszakítás nélkül ilyen sok Forma-1-es futamot rendezhettek már” - tette hozzá a sportvezető.

Az MNASZ elnöke kiemelte az úgynevezett Future Stars programot, amelynek keretében a 34. Magyar Nagydíj előtt gyermekeket vittek fel a rajtrácsra, ahol személyesen találkozhattak a pilótákkal. „Ez nagyon fontos az utánpótlás-nevelés szempontjából, mert a hazai és a nemzetközi tapasztalatok szerint is az élmény hatására ezeknek a gyerekeknek a többsége a jövő autósportos nemzedékének tagja lesz, akár versenyzőként, akár sportbíróként, akár bármilyen más pozícióban a sportágon belül” - mondta Oláh Gyárfás.

A magyarországi Forma-1-es hétvégék jövőjét illetően az MNASZ elnöke úgy fogalmazott, bár Magyarországnak 2026-ig van élő szerződése a kereskedelmi jogokat birtokló Liberty Mediával, egy nagyobb beruházásra szükség lesz a Hungaroringen. „A szervezők a Hungaroringen mindig is nagy munkát fektettek abba, hogy jók legyenek ezek a hétvégék, de az egyértelmű, hogy egy nagyobb volumenű beruházást végre kell hajtani a pályán ahhoz, hogy a 2026 utáni időszakban is fel tudjuk venni a versenyt a többi rendezővel” - mondta a sportvezető.

A 34. Magyar Nagydíjat vasárnap a világbajnoki címvédő brit Lewis Hamilton (Mercedes) nyerte a holland Max Verstappen (Red Bull) és a német Sebastian Vettel (Ferrari) előtt.