Sport

Tovább gyűjti az aranyakat Hosszú Katinka

Úszás. Remeklő magyarok a nyílt vízen is: Rasovszky Kristóf arany-, Olasz Anna bronzérmet nyert a világkupaversenyen

Az úszópápának nevezett Szécsi Tamás bizonyára forog a sírjában, hiszen néhány évtizede még a sportolók elleni merényletnek számított volna, ha egy úszó világverseny után nem pihen, hanem újabb nemzetközi viadalon indul.

Persze a nemzetközi élmezőnyből sokan a dél-koreai vb-ről nem szerelemből utaztak Tokióba, hanem bankkártyájuk gyarapításáért, mert a világkupa-sorozat összdíjazása 2,5 millió dollár. A Kvangzsuban két világbajnoki aranyérmet nyerő Hosszú Katinka tovább gyarapította gazdag éremgyűjteményét: a 200 m pillangó megnyerése után világkupacsúccsal győzött 400 m vegyesen, majd szoros csatában lett első 200 m vegyesen is. A nap zárószámában, a vegyes gyorsváltók 4x100 méteres versenyében a Kozma Dominik, Szabó Szebasztian, Jakabos Zsuzsanna, Hosszú összeállítású válogatott a második helyet szerezte meg 3:27.56 perccel, a 3:24.89 perccel világkupacsúcsot elérő ausztrál négyes mögött. „Nagyon jó volt a mai nap, jól is úsztam, és a hangulat is király volt, főleg a váltónál, ahol nagy küzdéssel másodikak lettünk” – írta Hosszú közösségi oldalán.

A férfiaknál Szabó Szebasztián 50 méter pillangón 23.11-gyel lett második, Kozma Dominik pedig 200 méter gyorson – saját országos csúcsától mindössze 23 századdal elmaradva – 1:45.77 perces eredménnyel nyert ezüstöt.

A legjobb nyíltvizi úszók sem pihentek Rasovszky Kristól a kanadai Lac Méganticban rendezett világkupa-verseny 10 kilométeres távján kevesebb mint két másodperccel előbb csapott célba, mint a második olasz Dario Verani. A nők versenyében Olasz Annát két olasz, a két évvel ezelőtti balatonfüredi világbajnokságon ezüstérmes Arianna Bridi és a legutóbbi vb-n, illetve az olimpián második Rachele Bruni előzte meg.