Sport

„Hajós Alfréd életműve olyan fényes, mint egy olimpiai aranyérem”

Az első magyar olimpiai bajnok, Hajós Alfréd sírjának felújítása alkalmából a budapesti Kozma utcai izraelita temetőben szerdán megemlékezést tartott a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI).

„Hajós Alfréd életműve olyan fényes, mint egy olimpiai aranyérem”
Egy megemlékező követ helyez el a Hajós Alfréd olimpiai bajnok úszó sírjának felújítása alkalmából rendezett ünnepségen a Kozma utcai izraelita temetőben
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az 1896-os athéni olimpiát, Hajós Alfréd életének egy-egy mozzanatát, a 2000 óta védett síremlék felújításának folyamatát felidéző rövidfilm után Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója arról beszélt, hogy a Nemzeti Sírkertbe tartozó, azaz védett sírok felújítását azok állapota határozza meg, illetve az, hogy köthetők-e valamilyen évfordulóhoz.

„Egyértelmű volt, hogy Hajós Alfréd sírját az elsők között újítjuk fel, és kiderült, az utolsó pillanatban történt ez, gyakorlatilag megmentettük a síremléket. A mostani ünnepség pedig a Magyarországon zajló 15. Maccabi Európa Játékokhoz kötődik” - fogalmazott, majd köszönetet mondott a Miniszterelnökségnek, amely hétmillió forintot biztosított a - Hajós Alfréd által a családja számára tervezett - sírhely megújítására.

„Arra az emberre emlékezünk, akinek a neve egybeforrt a magyar olimpiai mozgalommal” - emlékeztetett rá Kulcsár Krisztián Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, kiemelve, hogy a magyar ötkarikás mozgalomban Hajós Alfréd az első mérföldkő. - „Ő indította el azt a folyamatot, amelynek köszönhetően Magyarország a sportban a világ élvonalába tartozik, és saját sportágát is a legeredményesebbek közé emelte Magyarországon.” Felidézte, hogy Hajós Alfréd nemcsak úszó, hanem labdarúgó, játékvezető, atléta és tornász is volt, valamint a szellemi sportban is maradandót alkotott. Építészként is sok sportlétesítmény fűződik a nevéhez, mint például a Maccabi Európa Játékok egyik helyszíne, a margitszigeti Nemzeti Sportuszoda.

Deutsch Tamás: Hajós Alfréd életműve olyan fényes mint egy olimpiai aranyérem
Deutsch Tamás: Hajós Alfréd életműve olyan fényes mint egy olimpiai aranyérem
Fotó: MTI/Illyés Tibor

„Hajós Alfréd életműve olyan fényes, mint egy olimpiai aranyérem” - jelentette ki Deutsch Tamás, az MTK elnöke és a Maccabi Európa Játékok védnöki testületének vezetője. Hangsúlyozta: ma már elképzelhetetlen, ami Hajós Alfrédról elmondható, hogy több sportágban is a legjobbak közé tartozott, majd sportvezetőként és építészként is maradandót alkotott. „Szegény zsidó családból indult, talán a sport feledtette el vele az élet nehézségeit. Modern korunkat a gyors felejtés jellemzi, Hajós Alfréd sírjának felújításával azt üzenjük, legjobbjaink mindig velünk maradnak” - mondta.

Az ünnepség végén Szvorák Katalin Kossuth-díjas népdalénekes és a megemlékezők elénekelték a Himnuszt, majd elhelyezték a emlékezés köveit a sírhelyen.

Kapcsolódó írásaink