Sport

Úszásban Magyarország továbbra is nagyhatalom

Vizes világbajnokság. Hosszú Katinka Tokióba utazott, ahol már elkezdte az olimpiai felkészülést, Milák Kristóf viszont kapott három hét pihenőt az edzőjétől

Hazaérkezett a magyar úszóválogatott a dél-koreai FINA-világbajnokságról, amelyen versenyzőink öt aranyérmet nyertek. A kvangdzsui vb hőseit és edzőiket a Duna Arénában köszöntötték.

Úszásban Magyarország továbbra is nagyhatalom
Rasovszky Kristóf, Kapás Boglárka és Milák Kristóf a Duna Arénában
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Úszóink a kvangdzsui medencében szerencsére pontosabbak voltak, mint a hazaérkezésükkor, mert a budapesti dugók miatt fél óra késéssel érkeztek meg a Duna Arénába, ahol a családtagok és a szurkolók is köszöntötték az érmeseket és a pontszerzőket. Büszkén mondhatta a fogadáson Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke, hogy kiváló edzőink segítségével a tízmilliós Magyarország úszói százmilliós nemzeteket megelőzve, öt aranyérmükkel harmadikok lettek az éremtáblázaton.

A Kvangdzsuban két aranyérmet nyerő Hosszú Katinka nem jött haza, hanem Tokióba utazott, ahol a hétvégén már világkupaversenyen indul. „Éppen edzésről érkeztem, még vizes a hajam – mondta Hosszú, aki telefonon jelentkezett be a sajtótájékoztatóra –, ami azt bizonyítja, hogy a sikeres világbajnokság után máris elkezdtem a felkészülést a tokiói olimpiára. A világbajnokság csak egy állomás volt a Tokióba vezető úton, s az eredményeim azt mutatták, jó helyzetben vagyok, ami nem jelenti, azt hogy hátradőlhetek. Örülök, hogy egy sikeres, egymásért szurkoló magyar válogatott tagja lehetek.”

A magyar válogatott első aranyérmét nyerő Rasovszky Kristóf, a nyílt vízi úszás öt kilométeres versenyszámának aranyérmese bajusz nélkül érkezett haza: „Most már bevallhatom, nem voltam elragadtatva a bajuszomtól, így örültem, hogy megszabadultam tőle. Az öt kilométeren nyert aranyérmem után tízen a negyedik helyezésemmel olimpiai kvótát szereztem, ami azt jelenti, hogy nyugodtan készülhetek Tokióra.” A kellemes meglepetésre 200 m pillangón tökéletes taktikával győztes Kapás Boglárka arról beszélt, hogy tisztában van azzal, hogy az olimpián jobb időt kell úsznia, s a vb-győzelem erőt ad neki a még keményebb edzésmunkához. „Szerencsére edzőmtől, Selmeci Attilától kaptam három hét pihenőt – árulta el a világcsúccsal győztes Milák Kristóf. – Ezután elkezdem a felkészülést a budapesti világkupaversenyre. A pillangó mellett gyorson is fogok indulni.”

Kérdésünkre Wladár Sándor elmondta, hogy a szexuális zaklatással vádolt olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás napokon belül hazajöhet Szöulból, miután kifizette a rá kiszabott pénzbüntetést.

Vasszigor

Már a második úszót zárta ki az International Swimming League profi versenysorozatból az esemény szervezőbizottsága doppingvétség miatt. Az ISL honlapján megjelenő hír megismétli Andrea di Nino ügyvezető igazgató korábbi kijelentését: „Egyetlen doppingeset, etikai vétség felett sem hunyunk szemet.” Ezúttal az ausztrál Sayna Jacktől (a Cali Condor csapat tagja) váltak meg, mivel tiltott szert, Ligandrolt mutatott ki a szervezetében a teszt, s akit a kvangdzsui vb-ről vissza is léptetett hazája úszószövetsége. Június végén pedig a brazil Gabriel Santos (DC Trident) bukott meg a doppingvizsgálaton. A sportmenedzserek, élsportolók – többek közt Hosszú Katinka – által tavaly alapított nemzetközi szervezet versenysorozata októberben kezdődik, a hét helyszínen profi csapatok küzdenek egymással. A magyar sztárok főleg a budapesti Iron Rostert erősítik, de Bernek Péter és Kapás Boglárka a London Roar tagja. (MK)

Kapcsolódó írásaink