Sport

Szabó Tünde: A kormány a jövő évi költségvetésben 327 milliárd forintot szán a sportra

A kormány a 2020-as költségvetésben 327 milliárd forintot szán a sportra, ami négyszerese a 2010-es összegnek, míg az idei évhez képest 24 milliárdos többletet jelent - mondta Szabó Tünde sportért felelős államtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Szabó Tünde: A kormány a jövő évi költségvetésben 327 milliárd forintot szán a sportra
Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szerint a rendezésekre és az eredményekre is büszkék lehetünk
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az államtitkár két sportvezetőt idézett beszédében. A 2017-es, Budapesten rendezett vizes világbajnokságról a vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) elnöke, Julio Maglione azt mondta, hogy az „minden idők legjobb vb-rendezése” volt. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke pedig a kedden véget ért vívó-világbajnokság kapcsán jelentette ki, hogy Budapest „mára vitathatatlanul a világ egyik legjelentősebb sportfővárosa lett”.

„Az említett idézetek, dicsérő szavak is erősítik a kormánynak azt a szándékát, hogy stratégiai ágazatként kezeli a sportot, hiszen további területeket generál, például gazdaság, turizmus, ezért befektetésként tekint a sportra” - mondta Szabó Tünde, aki hangsúlyozta, idén közel 150 nemzetközi sporteseménynek ad otthont Magyarország, és emlékeztetett a legfrissebb döntésre, hogy 2017 után 2027-ben is vizes vb-t rendezhet a főváros. Hozzátette: a vb rangját növeli, hogy a következő budapesti vizes vb olimpiai kvalifikációs lesz.

„Azonban nemcsak a rendezésekre lehetünk büszkék, mert a sporteredményeink is nagyszerűek” - közölte a szakállamtitkár, aki gratulált a szerdán a 200 méteres pillangóúszásban világcsúccsal győztes Milák Kristófnak, valamint a kedden véget ért vívó-világbajnokság magyar érmeseinek. „A mai sikeremberek közül az úszó Milák Kristóf 19, a vívó Siklósi Gergely 21, valamint utóbbi sporttársaként a vb-n nagyszerűen szerepelt Muhari Eszter 16 éves, azaz mindannyian benne vannak a 2013-ban indult sportágfejlesztési programban” - tette hozzá.

Szabó Tünde a fiatalokról szólva beszélt a junior női kézilabda-válogatottról, amely házigazdaként a tavalyi vb-győzelem után idén az Európa-bajnokságot is megnyerte.

„Ezek az eredmények azt mutatják, hogy jó úton járunk, jó előjelekkel készülhetünk Tokióra” - mondta a politikus, aki szerint Budapest olyan főváros, ahol jól megfér egymással a sport és a kultúra. „Büszkeség, hogy ilyen fővárosunk van, ezt példázza a jövő héten kezdődő Maccabi Játékok, melynek keretén belül a zsidó kultúrával is megismerkedhetnek az érdeklődők”. 

Szabó Tünde emlékeztetett arra, hogy az első magyar férfi és női olimpiai bajnok, Hajós Alfréd és Elek Ilona is zsidó származású volt.

„Budapest 2019-re elnyerte az Európa Sportfővárosa címet, és a rangos események sorában még előttünk áll a szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu-világbajnokság, amelyet felújított pályán rendeznek. Szeptemberben szintén olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságnak ad otthon Budapest, augusztus 20-án pedig kezdődik a junior úszó vb, 23-án a röplabda Európa-bajnokság. Novemberben átadják új Puskás Ferenc Arénát, amely 2020-as labdarúgó Eb egyik helyszíne lesz” - sorolta.

Szabó Tünde a távolabbi események közül kiemelte a jövő évi Giro d'Italia Magyarországon rendezendő első három szakaszát, valamint a 2022-es férfi kézilabda Eb-t és 2023-as atlétikai vb-t.

„A magyar sportdiplomácia sosem volt ennyire erős, a nemzetközi szövetségek szívesen adják nekünk a világversenyeket. A cél továbbra is az, hogy sportnemzetből sportoló nemzetté váljunk” - fogalmazott.

Kapcsolódó írásaink

„Cél, hogy sportoló nemzetté váljunk”

ĀOlimpiai kvalifikációs világversenyek hazai rendezésével is segíti a kormány sportolóinkat az ötkarikás kvóták megszerzésben – mondta lapunknak Szabó Tünde államtitkár