Sport

Csillag született, a neve Coco Gauff

Tenisz. Hat mérkőzést nyert zsinórban az amerikai tinilány, és olyan skalpokat gyűjtött, amilyenekről nem is álmodott korábban; nem csoda, hogy mindenki tündérmesét emleget

Az igazi tehetségek mindig üstökösként tűnnek fel az élsportban. Megjelenésük annál döbbenetesebb, minél fiatalabban és érettebben jelennek meg a profi világban, miközben nyilvánvaló, hogy a Földön rendkívül sokan nagyon sokat edzenek azért, hogy kitűnjenek a legjobbak közül. De az olyan rajt, amilyet a 15 éves amerikai lány, Cori Gauff produkált Wimbledonban, tényleg méltó a világ figyelmére.

Csillag született, a neve Coco Gauff
Cori Gauff erős és precíz tenyeres pörgetései szinte tökéletesek, a szervái pedig bombaerősek
Fotó: AFP/Glyn Kirk

A női tenisz-világranglista 313. helyezettjeként szabadkártyával vágott neki a Coco becenevű tinédzser, Cori Gauff az idei angol bajnokságnak. Megnyerte mindhárom mérkőzését a selejtezőben, aztán a főtáblán rögtön az egyik példaképét, a hétszeres Grand Slam-győztes Venus Williamset kapta ellenfélnek – és legyőzte. A közvélemény pedig felkapta a fejét. Aztán meglepetésre megverte a következő ellenfelét, Magdalena Rybarikovát is, majd következett a világranglista-hatvanadik Polona Hercog. A majdnem háromórás találkozóról még sokáig fognak beszélni, mert az ifjú, nyakigláb leányzó szetthátrányból úgy állt fel, ahogy csak a legnagyobbak tudnak. Olyan ritörnöket ütött, olyan elemi határozottsággal szaladt fel a hálóhoz röptézni, úgy forgatta, futtatta Hercogot, hogy a közönség csak ámult. Mindeközben mintha kötélből lettek volna az idegei (az édesanyjáé persze nem, szétizgulta magát edző férjével együtt a wimbledoni kamerák előtt). A verseny Twitter-oldalán a mérkőzés beszámolóját – amelyben comeback kidnek, visszatérő gyereknek titulálják Cocót – tízezrek osztották tovább. Michelle Obama, a korábbi first lady a retweetjében egyenesen azt írta: Coco lenyűgöző. Az ifjú játékost pedig megrohanta a média. „Fel is falták” volna, ha a szülei és a menedzsmentje nem kezelte volna az óriási érdeklődést, hiszen a tündérmesének ekkor még nem volt vége. Vegyes párosban másnap játszania kellett, és a női egyes nyolcaddöntőjében ott tornyosult előtte a korábbi világelső, tavalyi Roland Garros-győztes, hetedikként kiemelt román Simona Halep. Ellene ugyan elvérzett, de nem sokon múlt, hogy megismételje, amit Hercoggal tett. És egyébként is, eddigre a Coco-mánia mindennél magasabbra hágott. Az Egyesült Államokban amúgy is értenek az ilyen hájpoláshoz. A korábbi amerikai elnök feleségén kívül a kosaras világsztár Magic Johnsontól Reese Witherspoon Oscar-díjas színésznőn át Beyoncé édesanyjáig és a híres rapper Jaden Smith-ig mindenki a csodatinit éltette. Coco pedig az újságírói kíváncsiskodásra, hogy eddig mi volt a legizgalmasabb számára Wimbledonban, őszintén és egyszerűen azt felelte: az, hogy Jaden és Michelle Obama tweetelt róla. Igazi tiniválasz. Amit megfejelt azzal, hogy igazán király, hogy a Fehér Ház korábbi asszonya egyáltalán tudja, hogy ő a világon van.

A CNN-től kezdve a BBC-n át a világ legnagyobb médiavállalkozásai fejvesztve kezdtek nyomozni minden apró hírmorzsa után, hogy cikkek sorozatával próbálják kielégíteni az ifjú leányzó iránti érdeklődést. Ami ezekből tényszerű és érdekes, az az, hogy Gauff már hatévesen játszott, és amikor látták, hogy tehetséges, a család mindent elkövetett, hogy a karrierjét egyengesse. A következő esztendőben elengedték egy nyári sporttáborba, ahol ő volt a legrosszabbul teniszező, de a labda után legkitartóbban futó hétéves. Coco magántanuló a floridai Delray Bea­chen, a tanára az édesanyja, Candi (egykori atléta), aki igen szigo­rúan fogja a lányát, szerinte ugyanis ebben az életkorban az első a tanulás. Az edzéseit az édesapja, Corey (volt kosaras) vezeti, de iskolázik vele Serena Williams trénere, Patrick Mouratoglou és a francia Jean-Christophe Faurel is (mindnyájukat látni lehetett Gauff játéka idején a lelátón a családi bokszban). A menedzselését Roger Federer ügynöksége, a Team 8 végzi Tony Godsickkel az élen, és már olyan nagy szponzorok kopogtattak az ajtón, mint a Head, a Barilla és a New Balance. De az ügynökség most inkább behúzná a kéziféket, hiszik, hogy lesznek még jobb tárgyalási pozícióban, még ha nem is játszhat, szerepelhet túlságosan sokat az ifjú leányzó. A nemzetközi női teniszszövetség (WTA) korosztályos szabályai értelmében ugyanis jövő márciusig, amíg be nem tölti a 16. évét, csupán korlátozott számú felnőtt nagy tornán indulhat, szám szerint héten, köztük persze a most már várva várt US Openen. A nagy érdeklődés ellenére a család igyekszik Cocót a földön tartani, az a hitvallásuk, hogy csak edzeni kell, a pályán pedig bízni abban, hogy a befektetett munkának gyümölcse lesz. Nem nagy találmány, talán már az ókori Olümpiában is így gondolkoztak a sportolók, de működik. Főleg ha valaki olyan istenáldotta tehetség, mint Coco Gauff.

Wimbledon, női elődöntő. Halep (román, 7.)–Szvitolina (ukrán, 8.) 6:1, 6:3, S. Williams (amerikai, 11.)–Strycova (cseh) 6:1, 6:2.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom