Sport

A Bolha nem bántotta a chilei Pitbullt

Labdarúgás. A Copa América bronzmérkőzésén Lionel Messi megkapta profi pályafutása második piros lapját, ennek kapcsán a világsajtó Budapestet emlegette

Lionel Messit szombat estig mind­-össze egyszer állították ki pályafutása során. Mi jól emlékszünk az esetre, tekintve hogy Budapesten, a Puskás Ferenc Stadionban történt, még 2005-ben. Az élete első A válogatott meccsét játszó ifjú csatár visszaütött a mezét rángató Vanczák Vilmos felé. Megtörtént a második is – pedig Messi ezúttal majdnem teljesen ártatlan volt.

A Bolha nem bántotta a chilei Pitbullt
Lionel Messi felteszi a kezét, nem bántja Gary Medelt. A chilei csapatkapitány provokálja az argentint
Fotó: AFP/Dia Esportivo-Photosport/L

A chilei és az argentin válogatott tagjai között meglehetősen feszült a viszony, s ezen még az sem old, hogy a két kulcsember, Lionel Messi és Arturo Vidal történetesen klubtárs az FC Barcelonában. A legutóbbi két Copa döntőjét a chileiek nyerték meg tizenegyesekkel, mindkétszer az argentinok ellen. A 2018-as vb selejtezőin mindkét meccset az argentinok nyerték, a 180 perc alatt tizenhárom sárga lapot osztottak ki.

Most sem kímélték egymást a felek, ám semmi sem indokolta a 37. percben a chilei Gary Medel – becenevén a Pitbull – indulatait. Vélhetően úgy érezte, hogy Messi hátulról rálépett a sarkára, vagy megrúgta, mindenesetre teátrális mozdulatokkal lökdösni kezdte. A Bolha (Pulga), ahogy Messit gyakran emlegeti az argentin sajtó, nem hátrált, de nem is támadott. Feltette mindkét mezét, kakaskodásuk nem ért többet sárga lapnál. Ám a paragua­yi játékvezető, Mario Diaz de Vivar azonnal piros lapot mutatott fel mindkettőjüknek. Gary Medel és Messi a meccs után már egy követ fújt: szerintük a bíró magának akarta a főszerepet, ezek a szabálytalanságok még sárga lapot sem értek.

A meccset, Sergio Agüero és Paulo Dybala egy-egy góljának köszönhetően (Arturo Vidal büntetőből szépített) az Albiceleste megnyerte, s ezzel játékosai hazavihetik a bronzérmet. Messit kivéve, ő ugyanis nem volt hajlandó átvenni. Megindokolta, miért nem: „Nem kívánok részese lenni ezeknek a manipulációknak.”

Meglehetősen feldúlt volt a mérkőzés után, előbb arról beszélt, hogy az esetért bőven elég lett volna mindkettőjüknek sárga lapot adni, azzal le is lett volna zárva az ügy. Hozzátette, Medel gyakran feszegeti a határokat. Azt sem hallgatta el, hogy szerinte a jogosnál súlyosabb ítéletben szerepe van annak is, hogy a brazilok elleni elődöntő után hevesen bírálta a Conmebolt, a dél-amerikai futballszövetséget, amely így vágott vissza. Hozzátette, nagy a korrupció a Conmebolon belül, s erős a gyanúja, hogy a peruiak nem küzdhetnek majd egyenlő feltételek mellett a döntőben a brazilok ellen. (Hogy igaza volt-e, az kiderült lapunk megjelenése idejére.) Azt mondta: „A brazilok nagyon sok dolgot kézben tartanak a Conmebolon belül.” A dél-amerikai szövetség Messi nyilatkozata után kommünikét adott ki, amelyben mindenfajta gyanúsítgatást visszautasított.

Messi ellenben „segítséget kapott” barcelonai klubtársától, a chilei Arturo Vidaltól, aki ugyancsak túl szigorúnak ítélte a kiállítást, s bírálta a VAR dél-amerikai használatát. Ő is azt állítja: túl sokat kedveznek a braziloknak. Az angol sajtó egy része viszont megemlítette, hogy a Barcelona argentin szupersztárja megnyerte ugyan a spanyol bajnokságot klubjával, de kiesett a Bajnokok Ligája elődöntőjében, miként a Copa América elődöntőjében is a csapatával.

Copa América, a 3. helyért: Argentína–Chile 2–1. (A Brazília–Peru döntő lapzárta után ért véget.)

Kapcsolódó írásaink