Sport

Takács Tamara tündöklése és bukása

Kajak-kenu. Doppingolás miatt megszakadhat a Vasas világbajnokának sikeres pályafutása

A világ- és Európa-bajnok kajakos, Takács Tamara mintájában tiltott szert mutattak ki, ezért a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) felfüggesztette a versenyjogát. A hírt tegnap már megírtuk. A hazai doppingellenes szervezet igazgatóját ma a részletekről faggattuk.

Takács Tamara tündöklése és bukása
Takács Tamara bizakodva kezdte az alapozást, de az idei szezonban már nem indult
Fotó: Vasassc.hu

Csodálatosan indult Takács Tamara pályafutása, a világ egyik legsikeresebb edzője, Fábiánné Rozsnyói Katalin irányításával húszévesen, 500 méteren egyesben Európa-bajnok lett, majd a kajak négyes tagjaként világbajnok. Az idős szakember miatta nem hagyta abba az edzősködést: „Tamarából olimpiai bajnok lehet” – mondta évekkel ezelőtt Fábiánné bizakodva. Aztán tavaly váratlanul a tanítvány hagyta ott mesterét, és néhány edző kipróbálása után Simon Miklós csoportjában kötött ki. „Elég volt abból, hogy egyedül evezek, vagy igazából mindig csak csapódom valahová. Most négyen vagyunk lányok, erős közösség, és ez a létszám pont ideális, így Simi is kellőképpen tud figyelni személyesen is ránk. Örülök, hogy a Vasas is minden tekintetben támogatott ebben az időszakban” – nyilatkozta Takács, aki nagy reményekkel várta az idei szezont, amelyben be akart kerülni a világbajnoki négyesbe, olimpiai kvótáért küzdeni Szegeden. De már az első válogatón sem indult el.

„Takács Tamara folyamatban lévő doppingügyét nem mi hoztuk nyilvánosságra, hanem a nemzetközi szövetség – nyilatkozta Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője. – A doppingellenőrzést mi végeztük február 19-én Tatán. A fiatal kajakos mintájában divatos doppingszert találtunk, ezért kénytelenek voltunk március 18-án értesíteni erről, és hazahívni a dél-afrikai edzőtáborból.

A nemzetközi szövetség elsőfokú határozata szerint Takács doppingolt, amiért négyéves eltiltás jár.

A döntés ellen a Vasas kajakosa 21 napon belül fellebbezhet a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS). Amennyiben nem tudja az ártatlanságát bizonyítani, az elsőfokú ítélet jogerős lesz.”

Kapcsolódó írásaink