Sport

A chileiek meglepő búcsúja

Copa América. Három perui gól és egy kivédett büntetőrúgás

A negyeddöntőbe a hetedik legjobb eredménysorral bejutó perui válogatott az elődöntőben 3–0-ra kiütötte a chileieket a Copa América második elődöntőjében, és vasárnap a tornagyőzelemért játszhat a házigazda brazilokkal.

Nehéz lenne a dél-amerikai futball közelmúltjából hasonló léptékű szenzációt citálni, ha meg találunk, abból is a chileiek jönnek ki rosszul: az előző két Copa América győzteseként nem jutottak ki a 2018-as világbajnokságra. Most pedig, 2011 óta először, kiestek a dél-amerikai koronáért vívott csatából, „csak” a bronzért játszhatnak majd a torna utolsó előtti napján az argentinokkal. Azzal a csapattal, amelyet 2015-ben és 2016-ban is (mindkétszer tizenegyesekkel) legyőztek a fináléban.

Ez a vereség elképzelhetően lezár egy korszakot a chilei „aranygeneráció” életében: a mostani keretük nagyon rutinos játékosokra épült, hatan is több mint száz válogatottságot számlálnak.

A peruiak az első félidőben sokkal, a másodikban kicsit jobban játszottak, mint a rivális, és Flores, Yotún és Guerrero egy-egy góljával nyertek. Már 3–0 után kapusuk, Pedro Gallese, aki a brazilok elleni megsemmisítő 0–5 óta nem kapott gólt a tornán, ismét – a torna során már harmadszor – kivédett egy tizenegyest, ezúttal a „panenkázó” Vargas eszén járt túl. A peruiak sikerét csak még értékesebbé teszi, hogy övék volt az elődöntő egyetlen válogatottja, amely nem európai sztárklubok játékosaira épült, noha náluk is akadtak a mi kontinensünket megjárt futballisták.

Copa América, elődöntő. Peru–Chile 3–0. Következik a 3. helyért: Argentína–Chile (szombat, tv: Sport1, 21.00). Döntő: Brazília–Peru (vasárnap, Sport 1, 22.00).

Kapcsolódó írásaink