Sport

Evert Serenára fogadna

Tenisz. Az All England Club füvén elkezdődnek a wimbledoni bajnokság főtáblás küzdelmei, a női párosban Babos Tímea és Kristina Mladenovic az első kiemelt

Ma kezdődnek a főtáblás küzdelmek a 133. wimbledoni teniszbajnokságon. Az egyesekben Novak Djokovic és Ashleigh Barty a két első kiemelt, női párosban pedig a Babos, Mladenovic kettős.

Evert Serenára fogadna
Serena Williams láthatóan jó erőben van az idei wimbledoni torna előtt is
Fotó: AFP/Philippe Lopez

Nézzük a „piszkos” anyagiakat: tizenkét százalékkal nőttek tavaly óta a pénzdíjak. Immár évek óta azonos díjazásban részesülnek a férfi és a női egyes résztvevői, idén 38 millió font (13,870 milliárd forint) az összdíjazás, az első forduló 45 ezer, a második 72 ezer, a harmadik 111 ezer, a nyolcaddöntő 176 ezer, a negyeddöntő 294 ezer, az elődöntő 588 ezer, a döntő 1,175 millió, a végső diadal 2,350 millió fontot ér. A női páros két győztese együtt tavaly 450 ezer fontot kapott, idén ez várha­tóan félmillió körül lesz.

A férfi egyesben Novak Djokovic a legmagasabban rangsorolt, aki 2018-ban tizenkettedik kiemelt volt, de már kikecmergett karrierje legmélyebb gödréből. Tulajdonképpen a tavalyi wimbledoni torna óta mondhatjuk, hogy a régi: győzött az All England Clubban, aztán a US Openen és Ausztráliában is, míg a Roland Garroson az elődöntőben kapott ki Dominic Thiemtől. A tizenhatodik GS-elsőségéért száll versenybe, ma a Centre Courton a német Philipp Kohlschreiberrel játszik. A második számú kiemelt a 37 éves Roger Federer, aki 20 GS-elsőséggel, benne nyolc wimbledoni dia­dallal a háta mögött várja első ellenfelét, a dél-afrikai Lloyd Harrist. A harmadik nagyágyú, Rafael Nadal a japán Szugita ellen kezd. A spanyol salakspecialista győzelmi mutatója a nagy Grand Slam-tornák közül Wimbledonban a leggyengébb, de azért ott is nyolcvan százalék fölötti. A három, már egyaránt a harmincas éveiben járó szupersztár összesen 53 GS-tornát nyert eddig egyesben, ők foglalják el az örökranglista képzeletbeli dobogós helyeit. Pete Sampras „csak” a negyedik mögöttük, 14 elsőséggel. A legutóbbi tíz nagy torna mindegyikét valamelyikük nyerte meg, Federer 2003-as, első wimbledoni sikere óta 64 nagy tornából ötvenhármat ők nyertek. Óriá­si meglepetést jelentene, ha nem közülük kerülne ki a győztes.

A nőknél ellenben sokkal kuszább a helyzet. Az új világranglista-vezető, ausztrál Ashleigh Barty és a japán Oszaka Naomi tűnik a favoritnak, de Barty még elődöntőbe sem jutott korábban az All England Club füvén, és alig több mint negyvenszázalékos a győzelmi mutatója. Oszakáé valamivel jobb, ráadásul megnyerte a legutóbb két, nem salakon játszott GS-tornát, de esetében kérdéses, mennyire bírja fejben a versenyt. Nem lehet leírni a címvédő Angelique Kerbert sem, de érdekes, hogy a régi nagyok közül Martinova Navratilova (eredeti) honfitársnőjét, a cseh Karolína Plískovát, míg Chris Evert a csak tizenegyedikként kiemelt, de Wimbledon-specialistának tekinthető, korábban hétszeres első Serena Williamst tippelte győztesnek. Serena a szülése óta még nem tudott GS-tornát nyerni, talán most vagy soha…

A magyarok közül Fucsovics Márton indulhat férfi egyesben, a selejtezőből főtáblára került osztrák Dennis Novak ellen kezd. A világranglistán ötvenedik magyar éljátékos ellenfele tavaly a harmadik fordulóig jutott. Fucsovics férfi párosban a litván Ricardas Berankisszal indul, a hatodikként rangsorolt Nikola Mektic, Franko Skugor horvát kettős vár rájuk. Játszik majd vegyes párosban is, Babos Tímea oldalán.

Babos, aki Kristina Mladenoviccsal megnyerte májusban a Roland Garroson a női párost, első kiemelt francia társával. Bemelegítésként az amerikai Jessica Pegula, Maria Sanchez duóval kezdenek. Sokkal nehezebb dolga lesz Stollár Fannynak, aki a tunéziai Onsz Dzsabúr oldalán a negyedik helyen kiemelt Gabriela Dabrowski, Hszü Ji-fan kanadai, kínai duóval mérkőzik.

Kapcsolódó írásaink

Párizs császára Rafael Nadal

ĀTenisz. Második Grand Slam-győzelmét ünnepelhette a Babos Tímea, Kristina Mladenovic páros a Roland Garroson – Gyengélkedett a női élmezőny