Sport

Rédli András igazi úr volt

Vívás. Példás sportszerűség az elődöntőben, bronzéremmel zárt a férfi párbajtőr-válogatott

Márton Anna bronza és a női kardcsapat amennyire váratlan, annyira örömteli ezüstje után kitett magáért a férfi párbajtőrcsapat is a düsseldorfi Európa-bajnokságon. A versenyzők bronzérmet szereztek.

Rédli András igazi úr volt
A férfi párbajtőrcsapat: Rédli András, Koch Máté, Berta Dániel és Siklósi Gergely
Fotó: Hunfencing.hu

A női kardválogatott története legnagyobb sikerét ismételte meg az ezüsttel, szereplése egyre biztatóbb a tokiói olimpiára gondolva. (Korábban egyszer, 2002-ben volt Eb-ezüstérmes magyar női kardcsapat.) Gárdos Gábor vezetőedző a mostani ezüstérem értékét kiemelve emlékeztetett arra: ebben a szezonban egy ötödik és egy második helyük volt, azóta a legjobb nyolc közé se kerültek. „A mai nap úgy kezdődött, hogy egy erős fehérorosz csapattal álltunk szemben, ők megizzasztottak bennünket, de a nap folyamán, a döntőig mindenki hozzátett az egészhez valami nagyon fontosat. Úgyhogy ez a csapat most tényleg csapatként működött, aminek nagyon örülök” – nyilatkozta az MTI tudósítójának a döntő utáni percekben. Elmondta, hogy a franciákat ezelőtt még nem verték meg, az ukránokat és az oroszokat már igen, de ahogyan fogalmazott, szörnyű szoros a mezőny.

A férfi párbajtőrvívók a 16 között 45–26-ra verték a cseheket, majd óriási küzdelemben, bravúrosan vívva 33–28-ra nyertek az olaszok ellen. A mérkőzés hőse, Berta Dá­niel plusz öttel zárt. Jelzi a siker léptékét, hogy az olasz trióból ketten, Andrea Santarelli és Enrico Garozzo érmet szereztek az egyéni versenyben. Az elődöntőben a címvédő oroszokkal Dancsházy-Nagy Tamás vezetőedző Siklósi Gergely, Berta Dániel, Rédli András (tartalék: Koch Máté) összeállítású legénysége vívott. Az utolsó asszóban az első támadásnál Rédli András lámpája villant fel, de sportszerűen jelezte, hogy földet szúrt. Az asszó végén, 23–23 után következett a rá­adás, amelyben Szuhov eltalálta őt, ezzel az oroszok jutottak a döntőbe.

Az összecsapás után Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány elmondta: ilyen szoros mérkőzésre lehetett számítani, a győzelem apróságokon múlt. Például azon, hogy Siklósi egyik akciójának végét kifordulásnak vette a mérkőzésvezető, és mivel már volt a csapatnak sárga lapja, a mozdulat piros pontot ért az oroszoknak 13–9-es magyar vezetésnél. Vagy azon, hogy Rédli egyik találatát nem adta meg a zsűri. A földszúrást illetően a kapitány határozottan kijelentette: „Azt be is kell mondani, sportszerűtlenek nem leszünk!”

A magyarok a bronzéremért az észtekkel vívtak. Magabiztosan letek harmadikok, 36–25-re nyertek. Az utolsó háromperces asszó előtt (Rédli András vívta Sten Priinitsszel) 24–12 volt az állás, utána potyogtak a tusok, de a különbség alig csökkent.

Berta az első asszóban 3–1-re verte Sten Priinitset, majd percekig állt a mérkőzés, mert a kijelzőkön Korobejnyikova és Thibus neve, az orosz–francia női tőrdöntő egyik párosítása jelent meg. Berta plusz 6-tal, Rédli plusz 5-tel zárt, Siklósi pedig ugyanannyi tust adott, mint amennyit kapott.

A férfi párbajtőrcsapat a mostanit megelőzően legutóbb 2013-ban, a zágrábi Európa-bajnokságról vihetett haza érmet. Rédli András akkor is tagja volt a gárdának, mellette Boczkó Gábor, Imre Géza és Szényi Péter szerepelt az „ezüstcsapatban”. A nap másik számában, női tőrben ötödik lett a Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra összeállítású magyar csapat.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom