Sport

A focista, aki legyőzte Klosét és Ronaldót is

Labdarúgás. A világbajnokságok gólrekordere a harminchárom éves Marta Vieira da Silva lett,akit, brazil lévén, szoknyás Pelének is becéznek

Nehéz elhinni, de a brazil női válogatott sztárja, Marta Vieira da Silva minden idők legeredményesebb futballvilágbajnoki gólvágója. Megelőzi a négy vb-n tizenhat gólt elérő Miroslav Klosét, és a tizenöt találatos Ronaldót is. Marta eddig is népszerű nagykövete volt nemcsak a női focinak, de általában a gyengébb nem sportjának, rekordjával – azt mondta – szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a nők egyenlősége még nem valósult meg az élsportban.

A focista, aki legyőzte Klosét és Ronaldót is
A történelmi gólt hozó tizenegyes pillanata az olaszokkal szembeni világbajnoki mérkőzésen. Marta tökéletes stílusban rúgja meg a labdát
Fotó: AFP/Julien Mattia

„Nagy öröm volt ez a gól” – nyilatkozta a 33 éves brazil labdarúgó a BBC Sportnak a tizenhetedik találatával kapcsolatban, amelyet a világbajnokságon az olasz válogatott elleni meccs 74. percében tizenegyesből szerzett, majd úgy folytatta: „fontos a rekord, de még fontosabb, hogy egy nő vezeti az összesített góllövőlistát”. Tegyük hozzá, ráadásul úgy, hogy ő is 19 mérkőzésen lépett pályára, miként a brazil világsztár Ronaldo, a Fenomén, aki csak 15 gólig jutott. Kettejük között áll a német színekben focizó Miroslav Klose, a 2006-os vb gólkirálya és aranycipőse, aki 24 mérkőzésen játszva talált be 16 alkalommal. (Ronaldo és Klose már biztosan nem javítanak az eredményükön, hiszen visszavonultak.)

Szóval Marta óriási játékos. És ideje elfogadni: a női foci felnőtt a férfihoz. Ráadásul a ballábas brazil csapatkapitány megnyerő személyiség is, aki örömmel vállal szerepet pályán kívül is a nők egyenjogúságáért vívott harcban. És ha kell, nem szégyell rámutatni arra a kiáltó aránytalanságra is, mennyivel kisebbek a pénzdíjak például a női vb-n, mint az erősebb nem hasonló tornáján. Hja, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget férfiak irányítják.

Igaz, hogy a női vb összdíjazása 2015 óta megduplázódott, 24 millió font (8.5 milliárd forint), de ez fényévekre van a tavalyi férfi-vb teljes pénzdíjához képest, ami 314 millió font volt. Vagy másként is számolhatunk. Idén a női világbajnok csapat együttesen a felét se keresi majd annak, amennyit tavaly a csoportkörbe jutott férfi válogatottak kaptak.

Marta szép sikerlistát tudhat magának a vb-gólkirály(nő)ságon kívül is. Hatszor volt a világ legjobb női labdarúgója, a 2007-es női vb-n övé lett az Aranylabda és az Aranycipő is, és van két olimpiai ezüstérme is 2004-ből és 2008-ból.A 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokságnak hat úgynevezett futballista nagykövete volt, öt férfi és ő. Két évvel később a riói olimpián egyike volt annak a nyolc személynek, akik az olimpiai zászlót behozták a stadionba a megnyitón. A 10-es kék-sárga mez tulajdonosának ez az ötödik világbajnoksága – és nem gondol a visszavonulásra.

Egy 11 ezres kisvárosban született, Dois Riachosnak minden kétséget kizáróan ő a leghíresebb szülöttje. Három testvére van, apjuk még kiskorában elhagyta őket. Beceneve Pelé en falda, vagyis Pelé szoknyában. Valójában nem az a szoknyás fajta, de a játékát tekintve méltó a csodálatos Fekete Gyöngyszemhez. Hétszeres svéd bajnok (megszerezte a svéd állampolgárságot is), 2017 óta az észak-amerikai Orlando Pride játékosa, és érdekesség vele kapcsolatban, hogy jelenleg három profi amerikai klub is érdeklődik iránta – ha tényleg leigazolna a legesélyesebb Los Angeles Galaxyhoz, ő lenne az első női játékos, aki hivatásos férfi bajnokságban rúgná a bőrt.

A BBC Sport az elmúlt napokban számos cikket szentelt Martának, illetve a világ leg-leg nőinek, akik a férfiakat is megszégyenítették valamiben. Többek közt említették J. K. Rowlingot, mint akinek világon a legrövidebb idő alatt a legtöbb könyvét adták el (a Harry Potter sorozat hetedik, egyben befejező darabjából 8.3 millió példány fogyott az első 24 órában) vagy Jacqueline Cochrant, aki mindenkinél több repülési rekordot ért el. A kilenc említésre érdemes nő közt Martán kívül is akad sportoló: Serena Williams, aki a profi teniszben (nyílt éra) a legtöbb Grand Slam-győzelmet szerezte és a műugró Marjorie Gestring, aki minden idők legfiatalabb olimpiai aranyérmese volt 1936-ban.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom