Sport

Még Neymar hiányát is el kell bírniuk a braziloknak

Labdarúgás. Argentína futballválogatottja, az Albiceleste a legutóbbi öt Copa Américán kivétel nélkül tizenegyespárbajban bukott el

Magyar idő szerint szombat lesz már, amikor a Brazília–Bolívia mérkőzéssel megkezdődik São Paulo legnagyobb stadionjában az idei Copa América. A dél-amerikai kontinensbajnokság itthon is látható a televízióban.

Még Neymar hiányát is el kell bírniuk a braziloknak
Paulo Guerreiro, a perui csapatkapitány a társaival már Porto Alegrében készül
Fotó: AFP/Jeferson Guareze

Brazíliában éppen száz esztendővel először játszottak először futballválogatottak a Dél-Amerika bajnokának felajánlott trófeáért, ráadásul a torna már sorszáma szerint a harmadik volt, előtte egyet Argentína, egyet pedig Uruguay rendezett. Az volt a későbbi ötszörös világbajnok „selecao brasileira” első nagy sikere, Arthur Friedenreich vezérletével. Maga a Tigris, a félig német, félig brazil legenda lőtte a döntő egyetlen gólját a százötven perces (!) játékidő 122. percében. Az anyai örökségként fekete bőrű csatár aztán nem vehetett részt a következő két tornán, miután az akkori államelnök, Epitácio Pessoa csak fehér bőrűeket engedett szerepelni a nemzeti csapatban. Sok minden másról is emlékezetes maradt a torna, egyebek mellett arról, hogy a finálé volt a futballtörténelem első igazi kontinensbajnoki döntője (ahogy a korábbiakban is, körmérkőzéses rendszerben játszottak a csapatok, de miután az élen pontegyenlőség alakult ki a hazai és az uruguayi legénység igazi döntőt játszott), s hogy valójában a „Copa” tragédiába torkollott. Az uruguayiak kapusa, Roberto Chery a chileiek elleni mérkőzésen megsérült, s egy riói kórházban elhunyt.

Brazília azóta háromszor rendezett, 1922-ben, 1949-ben, 1989-ben. Mindannyiszor megnyerte a tornát, azaz más csapat még soha nem tudott győzni, ha a szubkontinens legnagyobb országa volt a házigazda. Roraimától Rio Grande do Sulig azt remélik, hogy a sorozat most is folytatódik. Csak akkor nyertek 1989 előtt, ha rendeztek, majd akadt egy nagyszerű periódusuk nagyjából a Fenomén, azaz Ronaldo fénykorában: 1997 és 2007 között öt tornából négyet megnyertek. Ám nyolc elsőségükkel még mindig messze lemaradnak Uruguay 15 és Argentína 14 diadala mögött.

A fentiekből kiolvashatóan az aranyzöld mezesek tizenkét éve nem tudták megnyerni a Copa Américát (1975 óta nevezik így a tornát), igaz, az argentinok sem győztek 1993 óta. A legutóbbi két Copát a chileiek vitték el, egyaránt tizenegyesekkel megnyerve az argentinok elleni döntőt.

A két legsikeresebb dél-amerikai futballhatalom elmúlt évekbeli viszonylag gyenge mérlege nem igazán befolyásolja az elemzőket abban, hogy ennek a két válogatottnak az esélyeit tartsák a legjobbnak. Az argentinokét, vagyis az Albicelestéjét nyilvánvalóan Lionel Messi miatt, aki a tavalyi világbajnokság kudarca ellenére mégis vállalta a részvételt, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megszerzi pályafutása első trófeáját hazája A-válogatottjával. Bár Agüero, Dybala és Otamendi is kerettag, évtizedek óta nem mentek az argentinok ilyen szerénynek mondható névsorral nagy tornára.

„Apró” különlegesség: az argentinok a legutóbbi öt Copa América mindegyikéről tizenegyesekkel estek ki, ötből háromszor a döntőben vereséget szenvedve. A braziloktól hiányzik majd Neymar, mégis erős a keretük, övék Dél-Amerika legjobb két kapusa (Allison és Éderson), szilárd a Thiago Silva köré épített védelem, a támadószekcióban pedig Roberto Firmino, Gabriel Jesus és Philippe Coutinho is Tite kapitány rendelkezésére áll. A tizenkét csapatot négy hármas csoportba osztották. Ezúttal is akad két vendég, Japán és Katar egészíti ki a mezőnyt.

A Copa América mától július hetedikéig tart, a Sport TV közvetíti a meccseket.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom