Sport

Jelentős támogatást kap a magyar lovassport

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 150 millió forintos támogatást biztosít a Magyar Lovassport Szövetség számára.

Jelentős támogatást kap a magyar lovassport
Palkovics: A magyar lovas kultúra pedig évezredes alapérték, amelynek megőrzéséért és erősítéséért minden eszközzel tennünk kell
Fotó: MH

„A sportot kiemelt ágazatként kezeli a kormány, ebből mindenkinek ki kell vennie a részét. A magyar lovas kultúra pedig évezredes alapérték, amelynek megőrzéséért és erősítéséért minden eszközzel tennünk kell. A hagyományőrzés és az innováció jól megfér egymás mellett” - mondta Palkovics László miniszter hétfőn, a ünnepélyes aláírást követően.

Az eseményen kapott tájékoztatás szerint a magyar lovassport az elmúlt évek beruházásainak köszönhetően világszínvonalú infrastruktúrával rendelkezik, így az ITM ezt a támogatást külföldi szakemberek bevonására, alkalmazására, nemzetközi csereprogramok, külföldi tanulmányutak szervezésére, illetve a felnőtt és még inkább az utánpótlás sportolók felzárkóztatására szánja.

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke szerint ez a támogatás elérhetőbb közelségbe hozza az olimpiai kvalifikációt, de hozzátette, hogy az ötkarikás játékokon szereplő három szakág közül éppen ott érte csapás a magyarokat, amelyben reális cél lehetett a kijutás a jövő évi, tokiói eseményre.

„A legjobb lovunkat, Chacco Blue-t eladta a magyar tulajdonosa hárommillió euróért, így őt most egy svájci lány lovagolja. Nélküle alaposan megcsappantak az esélyeink” - mondta az MTI-nek a díjugratókról Lázár Vilmos, aki díjlovaglásban és lovastusában kevesebb esélyt lát a kvótaszerzésre.

Magyar lovas az 1996-os, atlantai olimpia óta nem szerepelt ötkarikás játékokon, akkor a lovastusa egyéni és csapatversenyében összesen öt magyar indult. Idén június utolsó hétvégéjén Budapest rendezi díjugratásban a Közép- és Kelet-Európát, valamint Közép-Ázsiát magában foglaló régió egyik kvótaszerző versenyét, melyen a legjobb csapat kijut a tokiói játékokra.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom