Sport

Fehér mellény is jár a magyar kapusnak a tizenhat gól nélküli bajnoki mérkőzésért

Labdarúgás. A kiváló szezont záró Gulácsi Péter a Bundesliga legjobbjaként, tizenkét éves szünetet megtörve, Manuel Neuer örökébe lépett

Még soha nem fordult elő, amióta rendszeresen osztályozzák a futballisták teljesítményét az európai topligákban, hogy bármelyikben is egy magyar bizonyuljon a szezon legjobbjának. Most igen: Gulácsi Péteré a legprímább érdemjegy a Bundesligában.

Fehér mellény is jár a magyar kapusnak a tizenhat gól nélküli bajnoki mérkőzésért
Döntő szerepe volt Gulácsinak abban, hogy a Leipzig bronzérmes lett a Bundesligában, szombaton pedig döntőt játszik a Német Kupában
Fotó: AFP/DPA-firo/Sportphoto/Marcel

A magyar válogatott 29 éves kapusa, Gulácsi Péter a 2015–2016-os idény előtt igazolt az akkor még másodosztályú RB Leipzig együtteséhez. Akadtak, akik nem értették a klubváltás motivációját: miért szerződik valaki az előző két osztrák bajnoki szezon megnyerése után a Salzburgtól egy második ligás klubhoz? Sőt olyanok is voltak, akik az osztrák és a német klubfutball közötti óriási különbséget citálva igazolták a klubcserét. Annak valós oka a bölcs előrelátás volt.

Az RB Leipzig – az első „keleti” klub a Bundesliga 1-ben, amely a legszűkebb elitbe tudott kerülni – már akkor nagyszabású terveket szőtt. Nem beszélve arról, hogy a két egyesület szoros kapcsolata miatt szinte egyenes út vezetett Mozart városából a másik RB-be, a Red Bullból a RasenBallsportba. (Utóbbi ügyes szójáték, kivédendő a tulajdonképpeni tulajdonos nevének megjelenítését.)

Gulácsi négy éve, hárommillió euróért mehetett Lipcsébe, de a salzburgiak közül a ma már a Liverpoollal a BL-döntőre készülő Naby Keita 29,75, Amadou Haidara 19, Dajot Upamecano 10, Konrad Laimer hétmillió euróért költözött az RB Leipzighez. Már eldöntött tény, hogy Hennes Wolf július elejétől, 12 millió euró fejében, ugyanezt az utat járja. A magyar kapusnak nem volt könnyű az első év, idő kellett, ameddig kivívja a helyét. Ám a feljutás óta, hiába hozták a nyakára a svájci Yvon Mvogót, megkérdőjelezhetetlen a helye. 2016 nyara óta három bajnokságban összesen százkét Bundesliga-mérkőzést vívott az RB Leipzig, ezekből kilencvenkilencszer Gulácsi Péter védte a kapuját.

Az első szezonban még nem kiemelkedően. A Kicker osztályozókönyvében (amelyben az 1-es a legjobb jegy) 2,89-es átlagot ért el, ami semmiképpen sem rossz, de ezzel is csak a tizenegyedik volt a kapusok között, s huszonnegyedik az összesített listán. Egyébként abban az idényben Arjen Robben végzett a lista legtetején, a Bayerntől most búcsúzó holland négyszer (!) is a legjobb átlaggal záró Bundesliga-játékos lett németországi karrierje során. A következő évben Gulácsi előrelépett, már a negyedik helyen zárt a kapusok között, 2,65-ös átlagot elérve. Az abszolút rangsorban a tizenegyedik volt – valljuk be, már ez is kiemelkedő eredmény a jelen magyar futballjában egy topligás szereplőtől.

Ám a 2018–2019-es idényében mindenkin túltett. A német élvonalban tizenkét esztendő után végzett ismét kapus az élen. Gulácsi ezzel a 2006–2007-es szezonban a legjobbnak bizonyuló Ma­nuel Neuer örökébe lépett. Az akkor még a Schalkéban, immár évek óta a Bayernben védő világklasszis pontosan azzal az átlaggal zárt, mint most magyar kollégája: 2,61-gyel.

Gulácsi egyébként még egy listán első lett: az úgynevezett Fehér mellény-versenyben, ami németül Die weisse Weste névre hallgat. Neki volt ugyanis a mostani Bundesliga-idényben a legtöbb kapott gól nélküli mérkőzése, tizenhat. Szereplései 48,5 százalékán megúszta gól nélkül, az átlagát egyedül Neuer tudta megközelíteni (26 mérkőzésből 11 góltalan). Kiváló formáját, reméljük, Gulácsi a magyar válogatottban is bizonyítja .

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom