Sport

Bálvány, harcos, legenda - Így emlékszik a világ Niki Laudára

Mindörökre a szívünkben marad, történelmünk örök halhatatlanja - emlékezett a hétfőn elhunyt háromszoros Forma-1-es világbajnok Niki Laudára a technikai sportok legrangosabb sorozata.

Bálvány, harcos, legenda - Így emlékszik a világ Niki Laudára
Niki Lauda halálával pótolhatatlan veszteség érte az autósportot
Fotó: AFP/DB/DPA

A Forma-1 közösségi oldalán tett bejegyzésben kiemelték: „az autósportok szerelmesei egy igazi legendát gyászolnak, akinek távozása pótolhatatlan veszteséget jelent„.

A Forma-1 egyik legnagyobb alakja februárban ünnepelte 70. születésnapját, hétfőn a családja körében „békésen távozott”.

Lauda 1975-ben és 1977-ben a Ferrari, míg 1984-ben a McLaren színeiben lett világbajnok. Az osztrák pilótára a két csapat is mély fájdalommal emlékezett a közösségi médiában.

„A mai a Forma-1 szomorú napja. A Ferrari nagy családja mély szomorúsággal hallja Niki Lauda barátunk, háromszoros világbajnok, csapatunk kétszeres világbajnokának a halálhírét. Emléke örökké a rajongók szívében marad„ - írta az olasz csapat.

Objektum doboz

„Nagy szomorúsággal veszünk búcsút ma tőled. Kevesen tudták olyan lelkesedéssel és szenvedéllyel megtestesíteni a sportunkat, ahogy te tetted. Inspiráció voltál számunkra, egy igazi nagyság, egy legenda. Köszönjük Niki, nyugodj békében„ - írta a Renault csapat.

„A McLarennél most mindenki nagyon szomorú, hogy azt a hírt hallja: barátunk, kollégánk, az 1984-es világbajnok Niki Lauda meghalt. Niki emléke örökre horgonyt vet a szívünkben és a történelmünkben” - fogalmazott a brit csapat.

A Red Bull Racing csapata a következőket írta Lauda haláláról: „egy bajnok, egy legenda, egy barát. Pihenj békében, Niki”

A 2009-es világbajnok Jenson Button úgy fogalmazott: „Egy legenda hagyott itt bennünket. Nyugodj békében, Niki!”

Objektum doboz

Damon Hill, a britek 1996-os világbajnoka: „Viszlát Niki! Leckéket és emlékeket adtál nekünk az életről”.
Fernando Alonso, a spanyolok kétszeres (2005, 2006) világbajnoka: „Megdöbbentő és tragikus reggeli hír. R.I.P. Niki!”.

Niki Lauda 2012-től a Mercedesnél látott el vezetői feladatokat, a német csapat színeiben Nico Rosberg 2016-ban lett világbajnok.

„Kedves Niki. Köszönet mindenért, amit tőled tanultam. A szenvedélyed, a harci szellemed, és a sofőrökkel szemben tanúsított türelmedet. Én és további százmillió nagy rajongód, akiknek az életed annyi bátorítást adott, nem csak a nehéz időkben, gondolunk rád és a családodra. Nyugodj békében” - írta a vb-cím megszerzése után azonnal visszavonult német pilóta.

Objektum doboz

„Mélyen érintett minket Niki Lauda halála. Gondolatainkkal és érzéseinkkel a családdal vagyunk. Örökké hálásak lehetünk Niki felbecsülhetetlen befolyására a motorsportra és csapatunkra” - emlékezett a német csapat mögött álló multinacionális járműgyártó vállalat, a Daimler AG.

Az elhunyt legenda felesége Birgit, volt felesége, Marlene, valamint gyermekei, Lukas, Matthias, Max és Mia kedden a Lauda család nevében újabb közleményt adtak ki, amelyben utaltak a volt versenyző tavaly nyári tüdőátültetésére: „Az elmúlt tíz hónapban minden percben mellette voltunk. Együtt nevettünk, sírtunk, reméltünk és szenvedtünk, de a végén Nikinek tegnapra már nem maradt ereje. Niki, egyedülálló harcos és rendkívüli ember voltál!”.

Alexander Wurz, egy híres osztrák autóversenyző-család harmadik generációs, már visszavonult tagja: „R.I.P. Niki! Egy igazi hős hagyott itt minket! Köszönet Niki az inspirációért, a közvetlenségedért, a hihetetlen sebességedért és a küzdőszellemedért. Hiányzol majd nekünk, soha nem feledünk”.

Christian Klien, az osztrákok korábbi Forma-1-es versenyzője: „Nyugodj békében, Niki! Mindig igazi legenda és példakép voltál, akit közvetlensége és fanyar humora soha nem hagyott el. Soha nem fogunk elfelejteni!”.

Franz Tost, a Forma-1-es Toro Rosso csapatvezetője: „Bár régóta tudtuk, hogy Niki egészségi állapota kritikus, bíztunk abban, hogy visszatérhet közénk a versenypályákra. Nagyon szomorú tudomásul venni, hogy ez már nem így lesz. A Forma-1 az egyik legfontosabb sportági nagykövetét veszítette el”.

Flavio Briatore, korábbi Forma-1-es csapatvezető: „Néhány héttel ezelőtt küldtem neki egy fényképet, amin mi ketten voltunk rajta, és arra akartam ösztönözi vele, hogy folytassa a harcot, ami mindig is jellemezte őt. Niki ezt már nem tudta megtenni, így nagyon szomorú nap lett ez a Forma-1-ben, amely elveszített egy nagyszerű személyiséget, én pedig elveszítettem egy nagyszerű barátot. Ciao Niki”.

Objektum doboz

A Red Bull pilótája, Max Verstappen így emlékezett: „Sokkolt Niki Lauda elvesztése. Sportágunk igazi legendája volt, nagyon tiszteltem őt. Nyugodjék békében.”

„Nem találok szavakat… egy különleges ember távozott közülünk” - Nico Hülkenberg, a Renault pilótája

„Nagyon szomorú nap ez a mai, nyugodj békében, legenda” - búcsúzott a Ferrari versenyzője, Charles Leclerc

A Mercedest erősítő Valtteri Bottas egy közös képpel tisztelgett:

Objektum doboz

Más sportágak osztrák képviselői is részvétüket nyilvánították, így például Thomas Muster, a férfi tenisz-világranglista korábbi éllovasa vagy az ex-testépítő Arnold Schwarzenegger, a hollywoodi sztár.

„Nagy veszteség ez nemcsak a család, hanem az egész osztrák és nemzetközi sport számára. Olyan sportoló volt, akit az egész világon Ausztriával azonosítottak. Ismertem, nagyon jól megértettük egymást, baráti volt a viszonyunk. Ami a legjobban tetszett benne, hogy egyszerűen kimondta a dolgokat, ez tette különlegessé.” - mondta Muster.

„Niki bajnok volt, egy ikon. Ausztria nemzeti kincse. - fogalmazott Schwarzenegger. - Az egyik legkedvesebb barátom volt, nagyszerű, úttörő hős. Nagyon fog hiányozni.”

Arnold Schwarzeneggerrel is közismerten jó barátok voltak
Arnold Schwarzeneggerrel is közismerten jó barátok voltak
Fotó: AFP/DPA/Felix Hörhager

Ausztria politikai vezetői is együttérzésüket fejezték ki a Lauda család számára. „A bálvány, az ambiciózus harcos, aki soha nem adta fel, elhagyott minket” - emlékezett Alexander Van der Bellen államfő.

„Az ország és a motorsport világa egy nagy osztrák egyéniséget gyászol. A saját és országunk nevében a legmélyebb együttérzésemet szeretném kifejezni felesége és gyermekei felé. Niki Lauda elvesztésével Ausztria egyik legkiválóbb személyisége távozott. A versenypálya volt az otthona, a repülés pedig a szerelme. A bátorság, a fegyelem és a barátság példaképe„ - írta Sebastian Kurz kancellár.

Kapcsolódó írásaink