Sport

Megvan az ötödik győri BL-győzelem

A Győri Audi ETO KC ötödik alkalommal nyerte meg a női kézilabda Bajnokok Ligáját, miután a vasárnapi fináléban 25-24-re legyőzte az orosz Rosztov-Don csapatát a budapesti négyes döntő második játéknapján.

Megvan az ötödik győri BL-győzelem
Az öröm pillanatai, a győztes csapat a serleggel
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A mezőny legeredményesebb játékosa az ETO brazil balátlövője, Eduarda Amorim, valamint az orosz csapat holland légiósa, Lois Abbingh volt, egyaránt hét góllal.

Ez volt a 17. magyar érdekeltségű finálé a női BL, illetve elődje, a Bajnokcsapatok Európa Kupája történetében. A sikermérleg immár hét győzelem: 1982-ben a Vasas SC, 1999-ben a Dunaferr SE, 2013-ban, 2014-ben, 2017-ben, tavaly és idén pedig a Győr ért fel a csúcsra.

A győriek 13. alkalommal játszottak döntőt a nemzetközi porondon
A győriek 13. alkalommal játszottak döntőt a nemzetközi porondon
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A győriek 13. alkalommal játszottak döntőt a nemzetközi porondon: az öt sikeres BL-döntő mellett az EHF Kupában négyszer, a KEK-ben egyszer, a BL-ben háromszor veszítettek.

A Győri Audi ETO KC ötödik alkalommal nyerte meg a női kézilabda Bajnokok Ligáját
A Győri Audi ETO KC ötödik alkalommal nyerte meg a női kézilabda Bajnokok Ligáját
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Győri Audi ETO KC útja a BL-győzelemig:
    ----------------------------------------
    csoportkör:
Győr-Krim Mercator Ljubljana (szlovén) 39-23
Podravka Koprivnica (horvát)-Győr 27-33
Thüringer HC (német)-Győr 22-38
Győr-Thüringer HC 31-28
Krim Mercator-Győr 23-32
Győr-Podravka Koprivnica 37-17
    középdöntő:
Győr-CSM Bucuresti (román) 36-27
FTC-Rail Cargo Hungaria - Győr 32-32
Győr-Vipers Kristiansand (norvég) 33-29
CSM Bucuresti-Győr 25-27
Győr - FTC-Rail Cargo Hungaria 32-32
Vipers Kristiansand-Győr 26-33
    negyeddöntő:
Odense Handbold (dán)-Győr 28-29
Győr-Odense Handbold 33-21
    elődöntő:
Győr-Vipers Kristiansand 31-22
    döntő:
Győr - Rosztov-Don (orosz) 25-24
    A csapat mérlege: 16 mérkőzés, 14 győzelem, 2 döntetlen.

A vasárnapi fináléban 25-24-re legyőzték az orosz Rosztov-Don csapatát
A vasárnapi fináléban 25-24-re legyőzték az orosz Rosztov-Don csapatát
Fotó: MH/Hegedüs Róbert


    A BL-győztes csapat névsora:
    ---------------------------
Afentáler Sára, Eduarda Amorim, Bódi Bernadett, Kari Brattset, Fodor Csenge, Görbicz Anita, Kari Aalvik Grimsbö, Cornelia Nycke Groot, Anne Mette Hansen, Kiss Éva, Jana Knedliková, Veronica Kristiansen, Kürthi Laura, Amandine Leynaud, Nora Mörk, Stine Oftedal, Pál Tamara, Crina Pintea, Puhalák Szidónia, Tomori Zsuzsanna, Varga Emőke, vezetőedző: Danyi Gábor, edző: Zdravko Zovko.

Ez volt a 17. magyar érdekeltségű finálé a női BL, illetve elődje, a Bajnokcsapatok Európa Kupája történetében
Ez volt a 17. magyar érdekeltségű finálé a női BL, illetve elődje, a Bajnokcsapatok Európa Kupája történetében
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Danyi Gábor, a győztes Győr, valamint Ambros Martín, a vesztes orosz Rosztov-Don vezetőedzője is úgy vélekedett, hogy az első félidő második felében dőlt el a női kézilabda Bajnokok Ligája (BL) vasárnapi döntője a Papp László Budapest Sportarénában.

„Minden meccsen a saját stílusunkban, a saját taktikánk szerint akarunk játszani. Így volt ez most is, és bár ellenfelünk jól kezdett, nekünk volt válaszlépésünk” - nyilatkozta Danyi. A tréner arra utalt, hogy az oroszok a huszadik percben 10-8-ra vezettek, de innen a győriek egy 7-1-es sorozattal fordítani tudtak, és végül 25-24-re győztek.

A győri csapat az első nemzetközi trófeáját nyerte magyar vezetőedző irányításával. Az ETO 1999 és 2012 között a KEK-ben egyszer, az EHF Kupában négyszer, a BL-ben pedig kétszer volt döntős Vura József, Róth Kálmán, Konkoly Csaba, illetve a norvég Karl Erik Böhn vezetésével, de mindegyiket elveszítette, majd négyszer nyert BL-t Ambros Martín irányításával.

Danyi kifejtette, rendkívül furcsa érzés volt számára, hogy az ellenfelet Ambros Martín irányította, akit becsül és tisztel, hiszen hat évig a segítőjeként dolgozott. A spanyol edző irányításával a Győr a négy BL-siker mellett a bajnokságot és a Magyar Kupát egyaránt ötször nyerte meg 2012-től tavaly nyárig.

A Rosztov-Don vezetőedzője úgy fogalmazott, fantasztikus szezont zárt ezzel a mérkőzéssel a Győr, amely a hazai sorozatokban és a BL-ben is veretlen maradt.

„Nagyon büszke vagyok a játékosaimra, mert jó mérkőzést játszottak ebben a fantasztikus hangulatban, de a vereség természetesen nagy csalódás. Nem az őrületes végjáték, hanem az első félidő hajrája volt a kulcsa ennek a meccsnek a mi szempontunkból” - nyilatkozta Martín.

Hozzátette, a szünet előtti tíz percben nem voltak eléggé kemények, elveszítették az irányítást, engedték ellenfelüknek a gyors kézilabdát, pedig a találkozó többi részében jól kontrollálták a játékot.

„A legvégén még volt esélyünk, de nem tudtunk élni vele” - mondta Martín.

A BL gólkirálynője Linn Jörum Sulland lett, a bronzérmes norvég Vipers Kristiansand jobbátlövője 89 gólt dobott az idény során. A négyes döntő legértékesebb játékosának (MVP) a győri Kari Aalvik Grimsbőt választották. A norvég kapus 38 százalékos hatékonysággal védett a fináléban, a legfontosabb hárítását az utolsó másodpercben Lois Abbingh lövésénél mutatta be.

Danyi Gábor közölte, nagyszerű érzés, hogy bárki áll az ETO kapujában, neki nem kell aggódnia, hiszen Grimsbö mellett Amandine Leynaud és Kiss Éva is kiváló teljesítményre képes.

Grimsbö hangsúlyozta: büszke rá, hogy ők hárman remekül tudnak együtt dolgozni.

„Nem az a fontos, ki véd éppen, a lényeg, hogy jó legyen a kapusteljesítmény. Ezúttal is mindent megtettem, hogy segítsem a csapatot. Egy BL-döntő mindig különleges és nehéz, de amikor javult a védekezésünk, sikerült fordítanunk” - nyilatkozta a norvég hálóőr.

Görbicz Anita és Eduarda Amorim az első női kézilabdázó, aki ugyanazzal a csapattal öt alkalommal is BL-t nyert. Bojana Popovic és Ausra Fridrikas egyaránt hat sikert ünnepelhetett, de a montenegrói balátlövő három, a litván származású, majd osztrák állampolgárságú balátlövő pedig két klub színeiben érte el a remek eredményeket.

Görbicz kiemelte, nagyon akarták a sikert, és úgy léptek pályára, hogy csak ők jöhetnek le győztesen. Egyben kiemelte, a sorozatban megnyert harmadik BL-trófea megszerzésében nagy segítséget nyújtott a közönség.

„Ilyen fantasztikus hangulatban nem lehet nem nyerni. Elképesztő érzés volt ez a győzelem, ugyanolyan jó, mint az első volt, de azért az ötödik BL-serleget megszerezni, nem semmi!” - fogalmazott.

Elárulta, a gyengébben sikerült első 15 perc után sem fordult meg a fejükben, hogy baj lehet.

„Nagyon jó a csapategységünk, ez döntő szituációban, egygólos különbségnél biztosan közrejátszott. Hiszek benne, hogy ha tudunk a másikért küzdeni, az ki fog jönni, és szerintem jobb csapat vagyunk” - fejtette ki a balszélső, aki immár 986 góllal vezeti a BL örökranglistáját.

Kitért arra is, bár furcsa volt, hogy Ambros Martín nem az ő kispadjukon ült, nem foglalkoztak ezzel különösebben.

„Az volt a lényeg, hogy újra Bajnokok Ligáját nyerjünk, hogy Ambrossal vagy Ambros nélkül... Most már ez is, az is megvolt.”

Bódi Bernadett kiemelte: felejthetetlen élmény, hogy idén is övék lett a serleg.

„Nem volt egyszerű, mert Ambros Martín nagyon ismeri a csapatot, a személyiségeket, és ezáltal jobban fel tudott készülni belőlünk” - mondta a  jobbszélső, aki három góllal segítette a győrieket.

„Fásultan kezdtük a meccset, nem a mi akaratunk érvényesült, talán kicsit izgatottak is voltunk. Utána viszont elkezdtünk jól védekezni” - hangsúlyozta. Bódi felidézte, később javult a védekezésük, a jó kapusteljesítmény önbizalmat adott nekik, tudtak lerohanásból gólokat lőni, és a szélsőjátékuk is működött, ami fontos volt a győzelem szempontjából.

 „Négygólos előnnyel mentünk a szünetre, s bár a Rosztov mindent megtett a fordításért, nagy meglepetés kellett volna, hogy ez sikerüljön. Nem remegtem meg, nem volt bennem kérdés, hogy a Rosztov felülmúlhatna minket” - emelte ki.

 Végül kitért rá, szerinte a döntő tényező az volt, hogy a győri keret jobb játékosokból áll, mélyebb az edző merítési lehetősége.

A győri csapat hétfőn 18 órától a Dunakapu térre várja szurkolóit az újabb BL-győzelem közös megünneplésére.

A győzelemhez Orbán Viktor kormányfő a Facebookon gratulált:

Objektum doboz

Az eddigi magyar érdekeltségű BEK-, illetve BL-döntők: 
    -----------------------------------------------------
1965: HG Köbenhavn (dán)-Bp. Spartacus 21-16 (első mérkőzés: 14-6, visszavágó: 7-10) 
1971: Szpartak Kijev (szovjet)-Ferencvárosi TC 11-9 
1978: TSC Berlin (NDK-beli)-Vasas SC 19-14 
1979: Szpartak Kijev-Vasas SC 27-26 (13-17 és 14-9) 
1982: Vasas SC-Radnicki Beograd (jugoszláv) 50-43 (29-19 és 21-24) 
1993: Hypo NÖ (osztrák)-Vasas SC 40-25 (17-14 és 23-11) 
1994: Hypo NÖ-Vasas SC 45-39 (20-18 és 25-21) 
1999: Dunaferr SE-Krim Ljubljana (szlovén) 51-49 (25-23 és 26-26) 
2002: Kometal Szkopje (macedón)-Ferencváros 51-49 (25-27 és 26-22) 
2009: Viborg (dán)-Győri ETO KC 50-49 (24-26 és 26-23) 
2012: Buducnost Podgorica (montenegrói)-Győr 54-54 (27-29 és 27-25) 
2013: Győr-Larvik (norvég) 47-43 (24-21 és 23-22) 
2014: Győr-Buducnost Podgorica 27-21 
2016: CSM Bucuresti (román)-Győr 29-26, hétméteresekkel 
2017: Győr-Vardar Szkopje (macedón) 31-30, hosszabbítás után
2018: Győr-Vardar Szkopje 27-26, hosszabbítás után
2019: Győr - Rosztov-Don (orosz) 25-24

Veretlenül kupagyőztes a Győr
Veretlenül kupagyőztes a Győr
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is üzent a győztes csapatnak, Facebookján azt írta, „Gratulálok a kézilabda királynőinek! Szép volt, győri lányok!”

Kapcsolódó írásaink