Sport

Gyémántliga: máris eldördült a rajtpisztoly

Atlétika. A legrangosabb egynapos atlétikai versenysorozat tizedik évadja indult el a katari Dohában – Az összdíjazás nyolcmillió dollár

A hagyományok szellemében a világ legjobb atlétái a tizedik Gyémántligát is Dohában kezdték. De ezúttal a versenyszezon végállomása is a katari város, ahol szeptember végén világbajnokságot rendeznek. Az idén még 32 számban versenyeznek a top atléták, de a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) jövőre erőteljesen belenyúl a tekintélyes pénzdíjazással megtámogatott népszerű versenysorozatba.

Gyémántliga: máris eldördült  a rajtpisztoly
A férfi 3000 méteres akadályfutásban óriási, tizennyolc fős volt a mezőny Dohában
Fotó: AFP/Karim Jaafar

A sportok királynője, az atlétika számára az év legnagyobb versenyei közé tartozik az a versenysorozat, amely a Gyémántliga nevet viseli, Ausztrália kivételével valamennyi kontinensen megfordul, és a kezdetektől egy-egy gyémánttal kedveskedik (a jelentős pénzdíj mellett)  a versenyszámok győzteseinek. Mondanunk sem kell, ezeket a gyémántokat meglehetősen munkás „kibányászni”.

A versenykiírás értelmében vannak a kvalifikációs versenyek, szám szerint tizenkettő, ezen állomások mindegyikén az előző évben megjelölt 32 versenyszámból 16–16-ot rendeznek a legkiválóbb atléták számára, akik helyezésükkel pontokat és dollárkötegeket gyűjtenek. (A 32 versenyszám nem kevés, de jó, ha tudjuk, az idei atlétikai világbajnokságon 49-ben avatnak bajnokot, és már a sportág első vb-jén, 1983-ban Helsinkiben is 41 győztest ünnepeltek. De a Diamond League-ben mindig voltak kiesők, s ha valaki olyan számban brillírozott, amely éppnem szerepelt a listán, az bosszankodhatott, de abban az évben – legalábbis ezen a topviadalon – nem kereshetett.)

Aki elegendő pontot gyűjt, az bekerül a Gyémántliga-döntőbe, s ott tiszta lappal küzdhet az 50–50 ezer dolláros fődíjért és a bajnokoknak járó gyémántért. Ahelyett, hogy azt részleteznénk, versenyállomásonként mennyi pénzt vághatnak zsebre az egy–nyolc helyezettek, legyen elég annyi, hogy eleget, és hogy igazságos a rendszer: a 12 kvalifikációs állomáson egyforma a díjazás.

Az atléták számára a piszkos anyagiak mellett azért is vonzó a verseny, mert mindig nagyon magas a színvonal, és óriási a médiafigyelem. Ráadásul a szervezők a favoritokat a „tenyerükön hordják”. Ezért aztán nem kell csodálkozni azon, hogy az idei első állomáson áprilisban Dohában hat világbajnoki címvédő és nyolc riói olimpiai bajnok állt rajthoz. És szezonkezdet ide vagy oda, remek eredmények születtek. A kolumbiai Caterine Ibargüen, a női hármasugrás 2016-os olimpiai bajnoka, akit tavaly az Év női atlétájának választottak ezúttal távolugrásban indul(hatot)t, és 676 cm-es eredménnyel nyert. Ibargüen egyébként az egyetlen atléta, aki egyazon évben két számban is finálégyőztes volt (tavaly, távol- és hármasugrásban), és jó pár gyémántja van már, tekintve, hogy 2013-as első indulása óta csak egyetlen évben lett másé a győzelem.

A katari verseny számai közül érdemes kiemelni a nyitószámot, a férfi rúdugrást, ahol a tavalyi győztes amerikai Sam Kendricks 580 cm-rel nyert barátja, egyben riválisa, a 19 éves amerikai Mondo Duplantis távollétében, aki pár nappal korábban egy louisianai versenyen ugrott idei rekordot (594 cm). Férfi súlylökésben az amerikai Ryan Crousertől a világcsúcs is elképzelhetőnek tűnt, az idén 38 cm-re megközelítette Randy Barnes szakállas (1990) rekordját, de Dohában nem sikerült tovább faragni legjobbján – igaz, a győzelmet hozta. A mindkét sprintszámban Európa-bajnok brit Dina Asher-Smith női 200 méteren is megkezdte a győzelmi babérok begyűjtését, tavaly a gyémánt is karnyújtásnyira volt már.

Óriási érdeklődés – majd nyilatkozatdömping – kísérte a női 800 méteres versenyt, ahol a Nemzetközi Sportdöntőbíróság minapi döntése értelmében utoljára állhatott rajthoz a számára normális, de mostantól bizonyos futószámokban
a nők számára tiltott tesztoszteronszinttel a hiperandrogenizmusban szenvedő Caster Semenya. A verdikt szerint vagy folyamatosan gyógyszereket kell szednie a szervezetében lévő férfihormon megfelelő arányú csökkentése érdekében, vagy ki kell hagynia a 400 méter és egy mérföld közötti távokat. Nos, az olimpiai és világbajnok Semenya és a mögötte álló, jogászokkal megerősített dél-afrikai szövetség nem adja fel. A diszkriminatív döntés ellen még van jogorvoslati lehetőség, másrészt 5000 méteren is futott a minap egy olyat, hogy az őszi világbajnokságig akár győzelmi esélyesként távot is válthat. Itt, Dohában pedig a versenyrekorddal, 1:54.98-tel nyerte a 800 méteres futást. A világ idei legjobbját érte el női 3000 méteren a friss mezeifutó-világbajnok Hellen Obiri (8:25.60), magasugrásban pedig a 17 éves Jaroszlava Mahucsih (196 cm) a Gyémántliga-sorozat legfiatalabb győztese lett.

Az atléták május 18-án Sanghajban folytathatják. Azok pedig, akiket az IAAF 2020-ra tervezett változtatásai érintenek, máris serényen tiltakozhatnak. És bőven vannak ilyenek, hiszen a sorozatba jövőre már nem 32, hanem csak 24 versenyszám kerül be, ráadásul az 5000 és 10 000 méteres távok biztosan kiesnek, és ez a kenyai és etióp hosszútávfutókat nagyon rosszul érinti.

A viadal állomásonként csak 12 számból állhat, a műsornak pedig két óra helyett kilencven percbe kell beférnie, a tévé ugyanis még pörgőbb versenyeket szeretne. Ezentúl rövidebb lesz a szezon, mivel a finálét nem bontják ketté, az összes szám döntőjét egyszerre rendezik. A magyaroknak nem kedves az idei széria, női súlylökés, ahol az olimpiai bronzérmes Márton Anita szerepelhetne, nincs a programban, az elmúlt években 110 m gátfutásban jeleskedő vb-bronzérmes Baji Balázs pedig februárban megsérült, kétszer is műtötték, jelenleg (egy szerdai eseményen épp találkoztunk) két bottal jár, de a vb-re még felépülhet.

Az idei állomások
.
Május 3. Doha
Május 18. Sanghaj
Május 30. Stockholm
Június 6. Róma
Június 13. Oslo
Június 16. Rabat
Június 30. Stanford
Július 5. Lausanne
Július 12. Monaco
Július 20–21. London
Augusztus 18. Birmingham
Augusztus 24. Párizs
Augusztus 29. Zürich (döntő)
Szeptember 6. Brüsszel (döntő) 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom