Sport

Csányi Sándor: Az MLSZ pályázni fog BL- és El-döntőre

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) pályázni fog a Bajnokok Ligája és az Európa-liga döntőjének megrendezésére - jelentette be a szervezet elnöke pénteken, az MLSZ éves közgyűlésén.

Csányi Sándor: Az MLSZ pályázni fog BL- és El-döntőre
Csányi Sándor beszédet mond a Magyar Labdarúgó Szövetség éves közgyűlésén
Fotó: Magyar Labdarúgó Szövetség

„A magyar futball a közeljövőben fontos időszakához érkezik: a női BL-döntő és a 2020-as Európa-bajnokság részben hazai rendezésével pedig olyan időszak kezdődik, amelyben Magyarország ismét a figyelem középpontjába kerül” - kezdte a szövetség 2018-as munkáját értékelő prezentációját Csányi Sándor, majd hozzátette, a BL- és EL-döntő megrendezése még nagyobb előrelépés lenne.

Az MLSZ elnöke komoly kritikát fogalmazott meg az NB I-es klubok romló gazdálkodásáról. Elmondta, hogy a hazai fiatalok szerepeltetésének aránya csökkent az elmúlt évekhez képest, éppen ezért bejelentette, hogy a szövetség a jövőben - várhatóan 2020-tól - maximalizálni fogja az egy keretbe nevezhető játékosok számát, valamint bevezeti a pénzügyi fair playt. Azon csapatokat, amelyek nem felelnek meg a pénzügyi követelményeknek, a jövőben - a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően - kizárhatják az átigazolásból.

„Nem klubellenes vagyok, hanem a felelőtlen gazdálkodást nem tűröm. A 2010 és 2016 közötti időszakban stabilizálódott a klubok gazdálkodása, de most megint néhány egyesület bajba sodródott” - mondta Csányi, aki megjegyezte, egyelőre nem kívánnak változtatni az első és másodosztályú bajnokságok lebonyolítási rendszerén.

A közgyűlésen arról is szó volt, hogy az előző elnökségi ülésen eldőlt, a közeljövőben itthon is bevezetésre kerül a VAR, vagyis a videóbíró. Ez legkorábban a 2020/21-es szezonban tűnik reálisnak.

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke (b) és Marco Rossi, a magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya a szövetség éves közgyűlésén a telki edzőközpontban
Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke (b) és Marco Rossi, a magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya a szövetség éves közgyűlésén a telki edzőközpontban
Forrás: MTI/Illyés Tibor

„Georges Leekens gyorsan jött és gyorsan ment. Emiatt magamra vállalom a felelősséget. Nálam van türelem és bizalom, ha látni a fejlődést. Bízom Rossiban, mert nála ez tapasztalható” - mondta a szövetségi kapitány váltásról Csányi, aki a Rossi-éra egyik nagy nyereségének tartja, hogy Willi Orbán elkötelezte magát a magyar válogatott mellett, miután a nemzeti együttes 2-1-re legyőzte a görögöket a Nemezetek Ligájában.

Csányi az épülő Puskás Ferenc Arénáról elmondta: a létesítményt november 15-én szeretnék felavatni a magyar és a világ élvonalába tartozó egyik válogatott összecsapásával. A kivitelező írásban kötelezettséget vállalt arra, hogy a stadion elkészül november 15-ére - közölte.

Kapcsolódó írásaink