Sport

„Messinek akár már most odaadhatnák az Aranylabdát”

Labdarúgás. Miközben a Barcelona háromgólos győzelmet aratott a Liverpool ellen, a csapat kispadon ülő brazil légiósának otthonát kirabolták

„Óriási szerencsémnek tartom, hogy Messivel nem kell minden szezonban szembenéznem” – mondta a barcelonai BL-mérkőzés után Virgil van Dijk, a világ egyik legjobb középső védője, akit a hét elején megválasztottak az angol futball­idény legjobbjának. Nehéz lenne nem egyetérteni vele.

„Messinek akár már most odaadhatnák az Aranylabdát”
Lionel Messi második gólja egyben a hatszázadik volt profi pályafutása során
Fotó: AFP/Lluis Gene

A holland védő frusztráltsága érthető: csapata nem védekezett rosszul a katalánok ellen, mégis súlyos vereséget szenvedett. Sem ő, sem a társai nem tudták megállítani Lionel Messit, aki két gólt is szerzett.

Az egyik még „csak” amolyan „jókor voltam jó helyen” gól volt, a másik ellenben egy tökéletes szabadrúgás hozadéka. Ennél jobban nehéz lenne felrúgni a labdát 25-26 méterről a felső sarokba.

E találat volt az argentin szupersztár hatszázadik klubmezben szerzett gólja profi pályafutása során, nyilvánvalóan mindegyiket a Barcelona tagjaként érte el. Akadtak már jó néhányan, akik klubmezben eljutottak hatszáz gólig, ám sokkal kevesebben, akik egyetlen csapatban lőttek ennyit. Nem példátlan azért ez sem, gondoljunk csak arra, hogy Pelé több mint ezret rúgott a Santosban. Magyarországon az újpesti Szusza Ferenc és a ferencvárosi Sárosi György is eljutott hatszázig – de csak ha beszámítjuk a fénykorukban nagyon gyakori barátságos- és túramérkőzéseket. Messi unikális a jelen futballjában, már évek óta igaz, hogy több mint kétszer annyi gólt szerzett, mint bárki más az FC Barcelona valaha volt játékosai közül.

Az elemzők egyetértenek abban, hogy Messi volt a mezőny legjobbja szerda este a Camp Nouban, sőt a Marca még ennél is tovább ment, szerinte az argentin csatárnak akár már most oda lehetne adni a következő Aranylabdát. De kiemelnek másokat is, például a német kapust, Marc-André ter Stegent, néhány kulcsvédését említve, amelyek miatt nem tudott a Liverpool idegenben gólt szerezni. Magasztalják az első gól előtti Jordi Alba, Luis Suárez kombinációt, s nagy dicséret jut Arturo Vidalnak, a chilei középpályásnak, aki némileg váratlanul került be a kezdő tizenegybe, de katalóniai pályafutása talán legjobb kilencven percét produkálta.

A kétszeres Copa América-győztes, 2011 nyara óta minden tavasszal bajnoki címet nyerő középpályás a brazil Arthur helyén játszott, aki ellenben nagyon szomorú volt csütörtök hajnalban. A mérkőzés alatt a kispadon ült, a meccs után kapta a hírt az öccsétől, hogy a találkozó idején betörtek a házukba Barcelonában, s kirabolták. A testvérnek szerencséje volt, megúszta annyival, hogy egy csavarhúzót nyomtak a nyakához. Az anyagi kár jelentős, de legalább senki sem sérült meg.

A spanyol lapok szerint a Barcelona előnye nagy, de nem mehet biztosra. Idéznek számadatokat, amelyekben a Liverpool még felül is múlta a katalánokat. De citálhatjuk a tavalyi negyeddöntő példáját, akkor a Barcelona a hazai 4–1 ellenére kiesett az idegenbeli visszavágón egy olyan csapattal (az AS Romával) szemben, amelynek kapuját a Liverpool mostani kapusa, Alisson Becker védte.

Bajnokok Ligája, elődöntő, 1. mérkőzés. Barcelona–Liverpool 3–0. A visszavágót kedden rendezik. (Az Európa Liga két elődöntője lapzárta után ért véget.)

Kapcsolódó írásaink