Sport

Asztalitenisz: Zsinórban harmadszor világbajnok Ma Lung

Sorozatban harmadszor Ma Lung nyerte a férfi egyes küzdelmeit az asztalitenisz-világbajnokságon: a kínaiak klasszis játékosa a budapesti torna vasárnapi döntőjében öt szettben bizonyult jobbnak a svéd Mattias Falcknál.

Asztalitenisz: Zsinórban harmadszor világbajnok Ma Lung
Ma Lung pályafutása 13. világbajnoki címét nyerte
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Nagyszerű hangulatban kezdődött a mérkőzés a Hungexpo teltházas G pavilonjában, a közönség nagyobb része az európaiként „hazai” Falcknak  szurkolt, de Ma Lungot is sokat bíztatták. Az első játszma az ő fölényét hozta, mert ugyan a 16. helyen kiemelt, 27 éves svédnek is voltak szép megoldásai, csupán öt pontot tudott gyűjteni. A 30 esztendős Ma Lung - aki térdsérülése miatt sokat kihagyott, jelenleg ezért „csak” 11. a világranglistán és a kiemelési rangsorban is - a folytatásban is irányított, 6-6 után ellépett riválisától és viszonylag simán duplázta meg szettelőnyét.

A harmadik felvonás aztán Falcké lett, „sült” a keze, s ugyan 9-2 után az ázsiai asztaliteniszező még felzárkózott, a svédnek sikerült szépítenie. Lendületben maradt, a negyedik szettben is rendre ő vezetett, majd 9-8-nál edzője, az ötszörös világbajnok Jörgen Persson időt kért. A szünet azonban Ma Lungnak tett jót, a következő három labdamenetet ő nyerte, s ezzel 3-1-es előnybe, a végső győzelem kapujába került.

Ma Lungot sok kínai szurkoló biztatta a magyar fővárosban
Ma Lungot sok kínai szurkoló biztatta a magyar fővárosban
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az ötödik játszmát aztán már ő uralta, 9-4-re elhúzott, s a 9-5-nél történt kínai időkérés után két magabiztos ponttal megszerezte harmadik egyéni vb-címét. A 2003-as vb óta most először nem csak kínai játékosok szerepeltek a szám döntőjében. Falck ezzel együtt nem tudott történelmet írni, az eddigi vb-ken ugyanis európai játékos soha nem győzött kínai ellen a férfi egyes fináléjában.

A háromszoros olimpiai bajnok Ma Lung szombaton férfi párosban is aranyérmet nyert, így Budapest kétszeres győzteseként és 13-szoros világbajnokként távozhat a magyar fővárosból.

A 128 között Szudi Ádámot búcsúztató Mattias Falckot - aki tavalyi házasságkötése után változtatta a nevét Karlssonról a felesége után Falckra - vigasztalhatja, hogy pályafutása legjobb eredményét érte el és Jan-Ove Waldner 1999-es harmadik helye után húsz évvel szerzett ismét érmet Svédországnak férfi egyesben.

Az utolsó arany, a női páros is a kínaiaké lett

Az utolsó aranyérmet is kínai versenyzők szerezték meg a vb-n: a női párosok vasárnapi döntőjében a második helyen kiemelt Szun Jing-sa, Vang Man-jü kettős hat szettben nyert az elsőként rangsorolt Hajata Hina, Ito Mima japán duó ellen; ezzel mind az öt számban Kínáé lett az elsőség a Hungexpón. Minden idők egyik legfiatalabb átlagéletkorú döntőjében - a három 18 éves játékos mellett a 20 esztendős Vang Man-jü volt a korelnök - a japánok kezdtek jobban, a szorosabb első szett után a másodikat már nagyon simán nyerték.       

A 16 között Madarász Dórát és Pergel Szandrát búcsúztató kínaiak a harmadik játszmában "érkeztek meg" a mérkőzésbe, ha nem is uralták ezt a szakaszt, de végig ők vezettek. Nyolc-hetes vezetésüknél edzőjük időt kért, s innen már "be is húzták" ezt a szettet, majd a következő játszma is villámgyorsan az övék lett, azaz sikerült egyenlíteniük.

Az igazi küzdelem gyakorlatilag ezután kezdődött, s az ötödik szettben 9-9-et követően - egy vitatott bírói döntés után - nem a japánok, hanem a kínaiak jutottak szettlabdához, amelyet ugyan először még elütöttek, második lehetőségüket azonban már kihasználták. Ez döntőnek bizonyult, a japánok az utolsó játszmában nyomás alatt játszva már nem igazán tudtak lépést tartani ellenfelükkel, bár a hajrában hárítottak még két meccslabdát, végül Szuné és Vangé lett az aranyérem.
Ebben a számban legutóbb 1987-ben volt nem kínai a győztes - akkor egy dél-koreai kettős nyert -, azóta már a döntőbe is csak a sportági nagyhatalom játékosai jutottak be.

Asztalitenisz vb, Budapest

Férfi egyes, döntő:
Ma Lung (kínai, 11.)-Mattias Falck (svéd, 16.) 4-1 (5, 7, -7, 9, 5)
A kínai Liang Csing-kun és a dél-koreai An Dzse Hjun lett a bronzérmes.
Majoros Bence, Ecseki Nándor, Lakatos Tamás és Szudi Ádám a 128 között, András Csaba és Juhász Patrik a selejtezőben búcsúzott.

Női páros, döntő:
Szun Jing-sa, Vang Man-jü (kínai, 2.) - Hajata Hina, Ito Mima (japán, 1.) 4-2 (-8, -3, 8, 3, 10, 8)
A kínai Csen Meng, Csu Jü-ling és a japán Hasimoto Honoka, Szato Hitomi duó lett a bronzérmes.
Pergel Szandra és Madarász Dóra a nyolcaddöntőben, Póta Georgina és a svéd Matilda Ekholm a 32 között, Bálint Bernadett és Nagyváradi Mercédesz a selejtezőben búcsúzott

Kapcsolódó írásaink