Sport

Kész csoda lenne csapatunktól, ha kiharcolná a feljutást

Jégkorong. A magyar válogatott Kazahsztánban készül a vb-rajtra

Nehéz vizsgasorozat vár a tartalékos magyar jégkorong-válogatottra a hétfőn kezdődő nurszultani divízió I/A világbajnokságon, amelyen dobogós helyezés elérését tűzte ki célként a csapat elé a magyar szövetség.

Nem elég, hogy a magyar válogatott kulcsjátékosai közül Kóger Dániel decemberi térdsérülése, Sebők Balázs pedig februári agyrázkódása miatt nem utazhatott el a világbajnokságra, Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány sem irányíthatja a csapatot Kaszahsztánban. A finn szakember betegség miatt kórházi kezelésre szorul, s az, hogy nem tarthat a játékosokkal, csak kevéssel az elutazás előtt derült ki. A szövetség ezek után úgy döntött, hogy az eddig másodedzőként dolgozó Majoross Gergelyt, a MAC Újbuda vezetőedzőjét bízza meg a kapitányi feladatok ellátásával.

„Jarmo irányításával ez a stáb kiváló munkát végzett, most az a feladatunk, hogy az utolsó napokban hozzá tudjunk tenni egy kicsit, majd élesben a legjobb döntéseket hozzuk meg” – fogalmazott Majoross Gergely, aki szerdán utazott el a válogatottal a vb helyszínére, ahol a hétfői rajtig naponta egy jeges edzéssel készülnek a viadalra.

A szövetségi elvárás az első három hely megszerzése, ám a játékosok minden bizonnyal az első kettőt veszik célba, mivel két csapat jut fel a második vonalból az elit vb mezőnyébe. A feljutás kivívása roppant nehéznek tűnik, a házigazda kazah és a fehérorosz csapat gerincét ugyanis egyaránt az orosz profi ligában (KHL) szereplő jégkorongozók adják, míg a szlovén együttesben ott lesz majd a kétszeres NHL-bajnok Anze Kopitar, a Los Angeles Kings csapatkapitánya is. Tehát nem is bravúrra, hanem kész csodára lenne szüksége együttesünknek, hogy kiharcolja a 2020-as, svájci elit vb-n való indulást.

Együttesünk hétfőn (magyar idő szerint 8.30 órakor) a Koreai Köztársaság ellen kezdi meg szereplését, majd sorrendben a fehérorosz, a litván és a szlovén együttessel mérkőzik, s végül a házigazda kazahok ellen zárja a vb-t, aminek a KHL-ben szereplő Barisz Asztana jégcsarnoka, a 11 578 fő befogadására alkalmas Barisz Aréna ad otthont.