Sport

Asztalitenisz: Dupla kínai diadal a budapesti vb szombati napján

A vegyes párosok pénteki döntője után a férfi párosok és a női egyes szombati fináléját is a sportági nagyhatalom Kína játékosai nyerték meg a budapesti asztalitenisz-világbajnokságon.  

Asztalitenisz: Dupla kínai diadal a budapesti vb szombati napján
Vang Csu-csin (b) pályafutása második, Ma Lung (j) pedig már a tizenegyedik vb-aranyérmét szerezte
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A 18. helyen kiemelt Ma Lung, Vang Csu-csin duó öt szettben győzte le a hetedikként rangsorolt Ovidiu Ionescu, Alvaro Robles román, spanyol kettőst, amely már a döntőbe kerüléssel óriási tettet hajtott végre. Európai egység legutóbb 2005-ben játszhatott az aranyért ebben a számban.

Robles Spanyolország történetének első vb-érmét szerezte, miként az elődöntőben búcsúzó, ezzel harmadikként záró Tiago Apolonia, Joao Monteiro kettős is az első dobogós Portugáliából.

A 30 éves, egyesben kétszeres címvédő Ma Lung pályafutása 11. vb-aranyát gyűjtötte be, míg a mindössze 18 éves, ifjúsági olimpiai bajnok Vang Csu-csin - a tavalyi csapatarany után - most már kétszeres világbajnok.

Női egyesben Liu Si-ven diadalmaskodott

A női egyes küzdelmeit a negyedik helyen kiemelt Liu Si-ven nyerte,  miután a szombati döntőben hat szettben legyőzte a másodikként rangsorolt, ugyancsak kínai Csen Menget.

A legjobb négy között a címvédő, világelső Ting Ninget búcsúztató, 28 éves Liu három bronzérem mellett immár harmadszor játszhatott vb-finálét ebben a számban úgy, hogy eddig egyszer sem tudott nyerni, míg a 25 esztendős Csen - a magyar fővárosban rendezett januári World Tour-verseny győztese - a négy közé is most először került egyéniben.

A női egyes győztese, Liu Si-ven
A női egyes győztese, Liu Si-ven
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kettejük külön párharcában egyértelműen a világranglista jelenlegi harmadik helyezettje, Csen a jobb, s ő is kezdte jobban a találkozót, megnyerte a szoros első szettet. Ezután azonban a nemzetközi szövetség rangsorában ötödik Liu - csakúgy, mint pénteken Ting ellen - sebességet váltott, a gyors labdamenetekből rendre ő jött ki jobban, így két, egyformán 7-re megnyert játszmával sikerült fordítania.  

A negyedik felvonásban Csen 7-4-re vezetett, innen 7-6 lett, így időt kért magának - a két kínai hagyományosan edzők nélkül játszotta a meccset -, ez használt is, és ki tudta egyenlíteni a szettarányt. Több sikerélmény azonban már nem jutott neki a találkozón, a folytatásban ugyanis Liu ellenállhatatlanul játszott, neki is "kiosztott" egy 11-0-s játszmát - pénteken Ting sem tudott ellene pontot csinálni az ötödik szakaszban -, s végül hat szettben megnyerte pályafutása első egyéni vb-címét.

A csapatban és párosban aratott győzelmekkel Liu Si-ven most már nyolcszoros világbajnok, Budapestnek pedig kétszeres győztese, miután pénteken Hszü Hszinnel vegyes párosban is a dobogó tetejére állhatott.  

Asztalitenisz-világbajokság, Budapest
Férfi páros, döntő:
Ma Lung, Vang Csu-csin (kínai, 18.) - Ovidiu Ionescu, Alvaro Robles (román, spanyol, 7.) 4-1 (3, -8, 7, 3, 5)  

A Tiago Apolonia, Joao Monteiro portugál és a Liang Csing-kun, Lin Kao-jüan kínai duó lett a bronzérmes.

Női egyes, döntő:
Liu Si-ven (kínai, 4.) - Csen Meng (kínai, 2.) 4-2 (-9, 7, 7, -7, 0, 9)  

A kínai Ting Ning és Vang Man-jü lett a bronzérmes
 

Kapcsolódó írásaink