Sport

Csillaghullás – búcsúzott a kínai világelső és a japán csodagyerek

Magyarországi világversenyek. A budapesti asztalitenisz-vb ötödik napja

Magyar versenyzők nélkül folytatódott az 55. asztalitenisz-világbajnokság. A szövetségi kapitányok gyorsmérlege mégis pozitív. Kevésbé lehetnek elégedettek a japánok, akik férfi egyesben a nyolcaddöntőben elvesztették az új csodagyereket, és a kínai nimbusz is megtépázódott.

Az ötödik versenynapon – tekintettel a nyolcad- és negyeddöntőkre (sőt vegyes párosban a késő esti elődöntőre) – végképp beköltözött a mezőny a Hungexpo G-pavilonjába. Elsőként a férfiak vívták a nyolcaddöntős mérkőzéseiket, és sorra kaptak ki a favoritok. A világranglista második, Hszü Hszin után (őt még szerdán verte ki a csütörtökön újabb kört teljesítő 24 éves francia Simon Gauzy) a világelső kínai Fan Csen-tung is kiesett, azaz egyikük sem jutott el még a legjobb nyolcig sem.

Ilyesmire emberemlékezet óta nem volt példa. Ráadásul mindössze két szettet tudott nyerni a honfitárs Liang Csing-kun ellen. De a japánok se dörzsölhették a kezüket: a 15 éves csodagyerek, Harimoto Tomokazu, aki a világranglista negyedik helyén áll, 4–2-re kikapott a dél-koreai An Dzse Hjuntól. A 19 éves fiatalember csupán 157. ugyanezen a raglistán.

Az Európa-bajnok német Timo Boll lázas lett és visszalépett, de kellemes meglepetés, hogy nélküle is két európai verekedte be magát a nyolc közé. A már említett francia, valamint a svéd Mattias Falck. Sajnos egy ágon vannak, így a négy közé csak egyikük juthat, és a dél-koreai házi meccs győztesén keresztül vezet az út a vasárnapi döntőbe.

Boll betegsége miatt a Szudi, Ecseki magyar férfipárost verő portugál kettős játék nélkül jutott az elődöntőbe. Ami a mieink szereplését illeti, mindkét kapitány értékelt. Bátorfi Zoltán Póta Georgina kivételével elégedett volt a nők szereplésével: selejtezőseink felkerültek a főtáblára, Madarász Dóra bravúrral jutott a 32 közé, a Madarász, Pergel kettős pedig a második helyen kiemelt kínai páros ellen vérzett el a nyolcaddöntőben. Aranyosi Péter, a férfiak szakvezetője is dicsérte a fiatalokat, ha meglepetés pluszt nem is hoztak. (Férfi negyeddöntők és vegyes páros döntő 10, ill. 12.45 órától, tv: M4.)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom