Sport

Barka Emese történelmi győzelme

Birkózás. Sastin Marianna szerezte negyedik érmünket Bukarestben

Az ötvenhét kilós Barka Emese lett a magyar birkózósport első női Európa-bajnoka. Sastin Marianna bronzérmet nyert a hatvankét kilósok mezőnyében, Bukarestben.

Barka Emese történelmi győzelme
Barka Emese küzdött, harcolt és nyert
Fotó: Papajcsik Péter

A Csepeli BC kiválósága, Barka Emese bejutott a bukaresti Európa-bajnokság péntek esti döntőjébe. Az ötvenhét kilós versenyző román, azeri és bolgár ellenfeleket legyőzve küzdhetett az Eb-ezüstérmes, vb-bronzérmes ukrán Tetjana Kit elleni fináléban. Az akciószegény, de nagy taktikai csatát hozó fináléban Barka 4–2-re győzött, így a 2007-es, a 2013-as, a 2017-es és a tavalyi bronzérem után ezúttal aranyat nyert. „Nem birkóztam annyira jól, mint csütörtökön, nem sikerültek a támadások. Kikényszerítettem azokat a szituációkat, amelyekben jól érzem magam, de nem tudtam pontokat csinálni. Azért nyertem, mert mindennél jobban akartam győzni” – értékelt az MTI-nek Barka.

Sastin Marianna a bronzéremért 3–2-re verte a svéd Moa Lena Maria Nygrent, ezzel pályafutása hatodik Eb-érmét szerezte. Sastiné csapatunk negyedik dobogós helyezése a bukaresti versenyen.

Pénteken a kötöttfogásúak is szőnyegre léptek, az öt magyar versenyző közül a hetvenhét kilós Szabó László a nyolcaddöntőben, az ötvenöt kilós Andrási József, a hatvanhárom kilós Kovács Bence, a nyolcvanhét kilós Szilvássy Erik a negyeddöntőben szenvedett vereséget. Az elődöntőben csak Szilvássy legyőzője nyert, így ő küzdhet tovább a vigaszágon ma a bronzmeccsért, míg Andrási és Kovács a nehézsúlyú Lám Bálinthoz és Szabó Lászlóhoz hasonlóan kiesett.