Sport

Egy igazi lovag sohasem hagyja el szíve hölgyét

Labdarúgás. Az élvonalbeli labdarúgóklubok becenevei a szereteten kívül másról is árulkodnak, egyesek gyökerei a történelemből fakadnak, másoké akár két ajándék kenguruból

Szinte nap mint nap emlegetjük az Atlético Madridot matracosokként, a Juventust zebrákként vagy Öreg Hölgyként, a Manchester Unitedet vörös ördögökként, az Arsenalt ágyúsokként. De honnan származnak ezek a becenevek?

A Juventus neve latinul ifjúságot jelent, a név egy kompromisszum eredményeként született 1897 novemberének első napján. A Massimo d’Azeglio Gimnázium diákjai, az alapítók nem tudtak dönteni a Societa Via Fiori és a Societa Sportiva Massimo D’Azeglio között – kompromisszumként pedig végül a Sport Club Juventust választották, lévén maguk is ifjak. Az Öreg Hölgy, a La Vecchia Signora becenév a harmincas években jelent meg először, amikor a csapat – ellentétben a nevének jelentésével – meglehetősen elöregedett. Emlékezetes, hogy amikor 2006-ban Alessandro del Piero hűségét bizonyítva maradt a klubnál, azt mondta – utalva a becenévre, valamint arra, hogy lovagi címmel tüntetették ki őt és társait a világbajnoki cím megnyerése után –: „egy igazi lovag sohasem hagyja el szíve hölgyét”. Az AS Roma sárga és bordó színei megegyeznek az Örök Város színeivel. A csapat közismert beceneve Lupi, Farkasok. A farkas, különböző alakokban bár, de mindig jelen volt a futballklub címerében. Természetesen a nőstényfarkasra utal, amely a városalapító Romulust és Remust táplálta .

Az Atléticónak matracosok, vagyis colchoneros a beceneve. A negyvenes években, a polgárháború után a matracokat piros-fehér csíkos anyaggal vonták be, éppen olyannal, mint amilyen a klub hagyományos meze. A Real Madridot egyébként nem nevezik királyi klubnak Spanyolországban, hiszen csak egyike azon kluboknak, amelyek XIII. Alfonztól királyi előnevet kaptak.

Az Arsenal „ágyúsok” – Gunners – becenevének háttere tiszta: 1886-ban a Dial Square-en lévő Woolwich Arsenal fegyverüzem munkásai alapították. Innen a név, amelyet megtartottak a klub hívei azt követően is, hogy 1913 óta már csupán Arsenalnak nevezik. A Manchester Unitedet eredetileg Heathensnek becézték (Newton Heath földrajzi név), majd Matt Busby csapata az ötvenes években a Busby Babes (Busby bébik) elnevezést kapta. A „vörös ördögöket” a hatvanas évek elején Busby hozta divatba, tudva arról, hogy a környék hajdanán híres rögbicsapata, a Salford még a harmincas években franciaországi túrájáról a Les Diables Rouges (vörös ördögök) becenevet vitte haza. 1970-ben azután az egyesület a címerébe is beemelte az ördögöt. Ezt a becenevet viseli többek közt a belga válogatott is, amely még a húszas években kapta az elnevezést egy újságírótól.

Különös történet a prágai Bohemiansé. A zöld-fehérek 1927-ben ausztráliai portyára utaztak. Nagy sikerrel szerepeltek, a hazaindulás előtt a lelkes szervezőktől kaptak ajándékba két kengurut. Az állatok bekerültek a prágai állatkertbe, a csapat pedig megkapta a Klokani (kenguruk) becenevet.

Kapcsolódó írásaink