Oktatás

A világ top száz egyetemén tanulhatnak ösztöndíjasaink

A pályázók közül a legjobb harmincat hívják személyes meghallgatásra

A Pannónia Tehetségprogram támogatásával akár a világ top száz egyetemének bármelyikén tanulhatnak fél vagy egy éven át teljes ösztöndíjjal a kimagaslóan tehetséges diákok – jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára hétfőn egy budapesti sajtótájékoztatón.

A világ top száz egyetemén tanulhatnak ösztöndíjasaink
Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Varga-Bajusz Veronika az ösztöndíjprogram részleteinek ismertetése előtt közölte, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium új struktúrában folytatja tevékenységét. Ennek egyik eleme, hogy a felsőoktatás, a szak- illetve felnőttképzés és a fiatalokért való felelősségvállalás mostantól egy államtitkársághoz tartozik, mert – mint fogalmazott – „a fiatalok sikere a nemzet sikere”.

A politikus hozzátette, az új államtitkárság keretén belül meghirdetett ösztöndíjprogram, azaz a Pannónia Programcsalád egy harmadik, új pillérrel bővül.

Az idén elindított Pannónia Program két eleme már működik. Ennek keretében kétoldalú kapcsolataik révén az egyetemek részképzésre küldhetik diákjaikat, oktatóikat, kutatóikat a világ bármely vezető egyetemére.

A második pillér lényege, hogy az egyetemek a tehetséges diákjaiknak olyan „értékajánlatot” tehetnek, hogy fél vagy egy évig a világ top 250 egyetemén tanulhatnak.

Az új, harmadik pillér szerint tovább haladva már a top száz egyetemeket célozzák meg. Ahogy Varga-Bajusz Veronika fogalmazott: „A kimagasló tehetségű magyar diákokat segítik álmaik elérésében, arra ösztönözve őket, hogy ezt követően a tudásukat itthon, a hazájuk javára hasznosítsák.”

Az ösztöndíjprogram keretében a teljes képzést támogatják, beleértve a tandíjat, a megélhetési költségeket, szállást, utazást – húzta alá az államtitkár, aki azt is közölte, hogy a pályázat keretösszege 400 millió forint és a program lebonyolítója a Tempus Közalapítvány. A pályázati felhívást hétfőn meghirdetik és az online benyújtás lehetősége szerdán nyílik meg a Palyazat.tpf.hu pályázatkezelő felületen.

Arra is kitért a politikus, hogy a 17. évüket betöltött, de legfeljebb 24 éves fiatalok jelentkezhetnek, akik elsősorban Magyarországon, illetve a szomszédos országokban középiskolai tanulók, vagy Magyarország államilag elismert felsőoktatási intézményeiben, illetve a szomszédos országok magyar nyelvű képzést folytató felsőfokú intézményeiben aktív vagy passzív jogviszonnyal rendelkeznek.

A pályázók közül a legjobb harmincat hívják személyes meghallgatásra, közülük kerülnek majd ki az ösztöndíjasok, legalább tizenkettő, de legfeljebb húsz hallgató – közölte Varga-Bajusz Veronika államtitkár.

Kapcsolódó írásaink