Oktatás

Beleszámít a felvételibe a vizuális kultúra érettségi eredménye a következő tanévtől

A Magyar Képzőművészeti Egyetem törlesztette régi adósságát

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Szenátusa megszavazta a képzőművészeti tantárgyi versenyek, valamint a vizuális kultúra érettségijének egyetemi felvételibe való beleszámítását. A döntés a vizuális kultúra tantárgy presztízsét és a hozzá kapcsolódó érettségi fontosságát erősíti, hiszen az érettségi eredmény felvételibe való beleszámítása eddig nem volt gyakorlat a művészeti felsőoktatásban.

Beleszámít a felvételibe a vizuális kultúra érettségi eredménye a következő tanévtől
A vizuális kultúra tantárgy presztízsét emeli, hogy jövőre már beleszámít az érettségibe
Fotó: MKE

Erős István, az Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora és Somody Beáta, a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének elnöke többször is egyeztetett a vizuális nevelés fontos kérdéseiről: a szaktárgyi középiskolai versenyek továbbtanulásban betöltött szerepéről, de legfőképp arról, hogyan erősítsék meg a vizuális kultúra érettségijének jelentőségét.

A Képzőművészeti Egyetem Szenátusának döntése értelmében a 2024/25-ös tanévtől – a képzőművészet-elmélet alapképzési és az osztott mesterképzési szakok kivételével – a tárgyévben meghirdetett Országos Középiskolai Rajzversenyen, az Országos Festészetversenyen, az Országos Mintázásversenyen, valamint az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny vizuális kultúra tantárgyi versenyen 1–3. helyezést elért jelentkezők automatikusan túljutnak az alkalmassági vizsgán az adott szak felvételijén. Ez a rendelet vonatkozik a vizuális kultúra tantárgyból közép- vagy emelt szintű érettségivel már rendelkezőkre, illetve a tárgyévben vizuális kultúra tárgyból az érettségi vizsgára jelentkezőkre is.

„A vizuális kultúra érettségi felvételibe való beszámítása eddig nem volt gyakorlat a művészeti felsőoktatásban – a vizuális kultúrát oktató középiskolai tanárok már évek óta várták ezt a döntést. Ez a gesztus a vizuális kultúra tantárgy presztízsét és az azt tanító pedagógusok munkájának elismerését, az erre épülő kapcsolódó érettségi fontosságát is erősíti” – emelte ki Orosz Csaba, a Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatási rektorhelyettese.

Kapcsolódó írásaink