Oktatás

A notebookosztás célja egyenlő esélyt biztosítani a digitális oktatásban

A program még 2022-ben indult, egy évvel ezelőtt a tavaszi félévben 120 ezer, az ősziben további 140 ezer eszközt juttattak el diákokhoz, pedagógusokhoz és intézményekhez

Az országos notebookátadási program legfőbb célja, hogy az egyenlő hozzáférés esélyét biztosítsa a digitális oktatáshoz – jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára Kaposváron kedden.

A notebookosztás célja egyenlő esélyt biztosítani a digitális oktatásban
Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára notebookot ad át a Kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium diákjának 2024. április 23-án. A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek
Fotó: MTI/Katona Tibor

Balatoni Katalin a Kaposvári Munkácsy Mihály Gimnáziumban tartott laptopátadón azt mondta: nagy segítség, hogy az állam ezeket a nagyon modern, érintőképernyős számítógépeket térítésmentesen az ország legkisebb településének legkisebb iskolájának is biztosítja a digitális kompetenciák fejlesztéséhez.
Hozzátette, a több mint 200 milliárd forintos, kormányzati támogatással megvalósuló program részeként beszerzett készülékek háromezer feladatellátási helyre kerülnek, közöttük állami, egyházi, nemzetiségi önkormányzati és magánintézmények is vannak.

A 2023/24-es tanév tavaszi félévében több mint 193 ezer eszközt kapnak ötödik, hatodik, kilencedik évfolyamos diákok, és köznevelési intézmények, a számítógépeket a szülők, gondviselők a KRÉTA-rendszeren keresztül igényelhették a gyermekeknek – mondta.

Balatoni Katalin szólt arról is, hogy a koronavírus-járvány idején „kiemelkedően gazdag” digitális fejlesztési program indult, ennek eredményeként 200 okostankönyvet fejlesztettek ki, több mint 200 ezer digitális tartalmat – köztük fizikai, kémiai kísérleteket, történelmi animációkat, térképeket – tettek elérhetővé a diákoknak, továbbá 180 okostantermet alakítottak ki.
A helyettes államtitkár a digitális világ veszélyeiről azt mondta, nagyon fontos a gyermekek tudatos felhasználóvá nevelése.

Gelencsér Attila, Kaposvár és a Zselic fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a pedagógusok béremelése, az oktatási intézmények felújítása, a digitális tartalmak fejlesztése és a digitális eszközök beszerzése együtt hat annak érdekében, hogy mindenki számára egyenlő hozzáférést biztosító minőségi oktatás legyen Magyarországon.
Pintér Rómeó (Fidesz–KDNP), Kaposvár alpolgármestere közölte, a mostani ütemben több mint 1500 számítógép kerül kaposvári fiatalokhoz.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a modern digitális eszközökkel a korábbinál könnyebben elsajátíthatók az ismeretek, de nemcsak az iskolai tanuláshoz, hanem a versenyelőnyhöz szükséges kompetenciákat is meg lehet szerezni velük.

A közösségi média trendjeit látva elengedhetetlen, hogy a most érettségiző diákok tudjanak képet szerkeszteni, videót felvenni, megvágni és feliratozni, mert a modern tartalomgyártási eszközökön keresztül el tudják mesélni, miért jók valamiben – jegyezte meg.
Úgy vélekedett, ez a tudás kiemelten fontossá vált azok körében, akik konyhai, ingatlanértékesítési, irodai feladatokat végeznek, vagy közszereplést vállalnak.

Sinka Szilvia Krisztina, a Kaposvári Tankerületi Központ igazgatója azt hangsúlyozta, a korszerű oktatáshoz elengedhetetlen, hogy a diákoknak modern digitális eszközeik legyenek.
A notebookátadási programban hétfőn és kedden 2090 készüléket osztanak ki a tankerületi központban – fűzte hozzá.

Gyallai Katalin, a Kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium igazgatója arról számolt be, hogy az iskolának hat kilencedik évfolyamos osztálya van, az intézménybe 198 laptop kerül.

Kapcsolódó írásaink