Nekrológ

Elment a gőzhajó

A nagy koncert előtt, 75 éves korában váratlanul távozott Török Ádám

Meghalt a Mini együttes alapítója, a fuvolás-énekes Török Ádám. A 75 éves zenész halálhírét Facebook oldalán fia, Török Dániel jelentette be.

Elment a gőzhajó
Török Ádám egy 2016-os fellépésén
Fotó: Wikipedia/Solymári

Hétfő délután beszéltem utoljára Török Ádámmal, amikor péntekre egyeztettünk egy találkozót, hogy a 75. születésnapja alkalmából májusra időzített koncert előtt felelevenítsük az elmúlt évtizedeket, felidézzük a hazai rockélet legendás kezdeti korszakát, a több tucatnyi barátot, akikkel a Miniben együtt zenélt és a még nagyobb tömegeket, akikkel csak alkalmilag játszott közösen.

Mindig örültem, ha vele beszélgethettem, mert a legkeserűbb pillanatokból úgy tudott bizakodóvá, életszeretővé válni, ahogy csak nagyon kevesen. Jöttek-mentek körülötte a zenészek, mert a kedvezőbb lehetőség, a rivaldafény szinte mindenkit elcsábított mellőle, de ő mindig megőrizte a barátságokat. Nem tört fényesebb babérokra, az utolsó pillanatig kitartott a rock rétegzenészeként, a progresszív rock, a blues-rock és jazz-rock elkötelezettjeként.

Keresztes lovag volt, ahogy a múlt elfeledett hőseit már fiatalon megénekelte, jelezve, hogy tudatosan nem tör népszerűségre, nem akar slágergyártó lenni. Arról szólt, amit a szívében hordott: a városról, ami nyomasztó, mégis elhagyhatatlan; a barátságról, ami minden mellékzöngénél fontosabb; a lelkünkről, amelynek oly kevés, ha szépek vagy jók vagyunk; az útról, amelyet mindenkinek magának kell megtalálnia, de a tévelygésünkért sose nézzünk vissza haraggal.

Megénekelte a valódi otthonát, a Bem Rockpart 6-ot, ahol évtizedeken keresztül elvarázsolta kicsiny, de állhatatos táborát, és persze az afrikai ritmusokat szállító gőzhajót. Személyes kedvencem mégis Bartók Béla Este a székelyeknél című művének feldolgozása volt, ahol a felülmúlhatatlan fuvolajátéka körbeszaladt a Hargita völgyein, a Kárpátok zegzugai között cikázott, és olykor megpihent a természetet csodálni.

A rockzene kedvelői elsősorban a legendás gitárosok neveit sorolják, a fuvola nem tartozik a műfaj jellegzetes eszközei közé, de ő kitartó konoksággal beemelte oda. Hosszabb ideje betegeskedett, ám az utolsó nagy koncert gondolata annyira feldobta, hogy éveket fiatalodott. Csak arra nem készült fel, hogy előbb indul a gőzhajó.

A budai Vár oldalában, a Budai Ifjúsági Park környékén álmodozó Mini együttes tagjai 1971-ben: Román Péter, Török Ádám, Papp Gyula, Nagy István
A budai Vár oldalában, a Budai Ifjúsági Park környékén álmodozó Mini együttes tagjai 1971-ben: Román Péter, Török Ádám, Papp Gyula, Nagy István
Fotó: Fotrepan/Adományozó: Rubinstein Sándor

Kapcsolódó írásaink