Nekrológ

Wittner Mária, az örök szabadságharcos

Hosszú küzdelem után távozott közülünk a szabadságharcos lány

Egy legendával lettünk szegényebbek a 85 esztendőt megélt Wittner Mária távozását követően.

Wittner Mária, az örök szabadságharcos
Orbán Viktor Wittner Máriával a Corvin közben koszorúzott október 23-án reggel
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Nem volt könnyű élete a 85 esztendőt megélt Wittner Máriának. Hányatott gyermekkora során hol édesanyja nevelte egyedül, hol a karmelita rend vette gondjaiba.

Alig múlt 19 esztendős, amikor hatalmas próbatételen esett át, hiszen az 1956-os forradalom és szabadságharc magával ragadta. Már az első napon, október 23-án, a rádió ostromakor csatlakozott a forradalmárokhoz, majd másnap már a Corvin közi csoportot erősítette, ahol segített a sebesültek ellátásában. Később egy másik közeli ellenállócsoportnál, a Vajdahunyad utcaiaknál serénykedett. A szovjet invázió idején sem hátrált meg, november 4-én a harcok közben sebesült meg, és kórházba került. Nem sokkal később Ausztriába ment, azonban néhány hét múlva hazatért, és segédmunkásként dolgozott. 1957-ben letartóztatták, majd 21 évesen halálra ítélték, amit végül életfogytiglanra módosították. Az utolsó forradalmárok között szabadult 1970-ben, de a hatalom szemei tovább követték.

Igen, kiengedtek bennünket, de nem amnesztiával. Nem lehetett 1970-ben '56-osoknak amnesztiát adni, mert mindenki úgy tudta, '56-osok már nincsenek benn. 1969 őszén megjelent egy Kádár-interjú, amelyet egy amerikai újságíró készített. Az volt az egyik kérdése, hogy vannak-e még Magyarországon politikai foglyok. Kádár azt hazudta, hogy nincsenek, mert '63-ban mindenkit kiengedtek. Akik még bent vannak, azok azóta kerültek vissza. Élő cáfolatként, bizonyítékként ott voltunk mi hárman!” – emlékezett vissza a börtönévekre a rendszerváltoztaást követően.

Varrónőként, majd takarítónőként dolgozott 1980-ig, amikor a gyötrelmek hatására 43 évesen rokkantnyugdíjas lett. A rendszerváltoztatást követően aktív szerepet vállalt számos 1956-os szervezet munkájában. A Kádár-rendszer 1989-es bukása után több '56-os szervezet munkájában is részt vett, és következetes antikommunistaként hallatta hangját. Megalkuvás nélkül képviselte 1956 eszméjét, így 2006-ban sem volt hajlandó a kommunista utódpárt, az MSZP képviselőivel együtt ünnepelni.

Orbán Viktor személyes kérésére csatlakozott a Fideszhez, amelynek 2006-tól 2014-ig országgyűlési képviselője volt. Haláláig kitartott a szabadság eszméje mellett.

Augusztusban sokakat megrendített a hír, hogy kórházba került, ám annál nagyobb volt a megkönnyebbülés, amikor néhány napja maga nyilatkozta, hogy jobban van. Mindez csak átmeneti volt, ma már nem köszönthetjük, csak emlékezhetünk rá, de örökké emlékeznünk kell!

Kapcsolódó írásaink