Montázs

Így veszik rá a svédasztalos éttermek az ügyfeleket, hogy kevesebbet egyenek

Étel okosan elhelyezve

Az ígéret: kevés pénzért annyit enni, amennyit csak akar. Sok üzlet azonban okos stratégiákat alkalmaz nagylelkű kínálatának manipulálására.

Így veszik rá a svédasztalos éttermek az ügyfeleket, hogy kevesebbet egyenek
Az asztalok kínálata bőséges
Fotó: NorthFoto

Aki azt hiszi, hogy mindig jó üzletet kaphat az all-you-can-eat büfében, az gyakran téved. Ennek az az oka, hogy sok étterem pszichológiai trükköket alkalmaz, hogy rávegye a vendégeket, hogy kevesebbet egyenek, mint amennyit tudnának – anélkül, hogy észrevennék.

Ahogy Bonnie Riggs amerikai gasztroszakértő elmagyarázza a Business Insidernek, a büféstruktúrák mögött kifinomult stratégiák állnak, amelyek mindenekelőtt egy célt szolgálnak: a költségek megtakarítását.

Az egyik legrégebbi trükk: kis tányérok. Gyorsan jóllakottnak tűnnek, annak ellenére, hogy kevesebb étel fér el rajtuk. A vendégek úgy vélik, hogy bőséges adagot vettek be, bár valójában kevesebb van a tányéron. Így a szemet megtévesztik – és a jóllakottság érzése korábban jelentkezik.

Nagy poharak, kevesebb étvágy

Az emberek szeretnek trükközni, ha italokról van szó. A nagy poharak biztosítják, hogy többet igyon és gyorsabban jóllakottnak érezze magát. A folyadék megtölti a gyomrot, csökkenti az étvágyat – és pénzt takarít meg az étteremnek, mert az emberek kevesebbet esznek.

Az ételek elrendezése: A svédasztalos elrendezés nem véletlen

A legszembetűnőbb azonban az étel elrendezése. A büfé elején általában olcsó és laktató ételek találhatók, mint például rizs, tészta, kenyér vagy burgonya. Csak a végén következnek a drágább ételek, például hús, hal vagy tenger gyümölcsei.

Mire a vendégek megérkeznek, a tányér gyakran már tele van – és a büfé pazarabbnak tűnik, mint amilyen valójában. Okos trükk, amellyel az éttermek csökkenthetik költségeiket anélkül, hogy bárki hátrányos helyzetbe kerülne.

Kapcsolódó írásaink