Montázs
A fekete olajbogyó nem az, aminek gondolja
A fekete olajbogyó és a zöld olajbogyó nem különbözik annyira, mint gondolná

Botanikailag a zöld és a fekete olajbogyó ugyanaz a gyümölcs – igen, gyümölcs. Az olajbogyó technikailag csonthéjas, vékony héjból és húsos közepéből álló gyümölcsfajta, amely egy kemény gödröt vesz körül. Ugyanaz a csoport, amely magában foglalja az őszibarackot, a szilvát, a cseresznyét és más csonthéjas gyümölcsöket - írja az IFLSCience.
A fekete és a zöld közötti különbség elsősorban érettség kérdése; Az éretlen olajbogyó sárgás vagy zöld, míg a teljesen érett olajbogyó fekete, lila és barna árnyalatú. Hasonló a helyzet a zöld paprikával, amely lényegében a sárga, narancssárga és piros paprika éretlen tinédzserei.
Ez az érettségváltozás kémiai változásokat hoz, amelyek befolyásolják az ízt, de a zöld és a fekete olajbogyó közötti különbségek és meglepő hasonlóságok összetettebbek, mint amilyennek elsőre tűnnek.
A zöld olajbogyó objektíven durva ízű lesz, ha egyenesen a fáról szedik le és megeszik. Ennek az az oka, hogy tele vannak egy szuperkeserű és összehúzó vegyszerrel, az oleuropeinnal, amelyet el kell távolítani vagy le kell bontani, mielőtt az olajbogyó koktélpálcára kerülne.
Tömegesen a zöld olajbogyót gyakran lúggal (nátrium-hidroxiddal) kezelik, hogy mesterséges oxidációval gyorsan eltávolítsák a keserű oleuropein vegyületet. Ezután alaposan megmossuk, hogy eltávolítsuk az oldható cukrokat, amelyek elősegíthetik a további erjedést.
Sok fekete olajbogyó, különösen a jobb minőségű termékek, sötét színét a természetes érésnek köszönheti. Ezeket az olajbogyókat hosszabb ideig hagyják a fán, amíg nagyon közel nem érnek az érettséghez, így időt kapnak a teljes érésre és a nem kívánt oleuropeinszintek csillapítására. Ez a kézzelfogható megközelítés lehetővé teszi a természet számára, hogy elvégezze a nehéz munkát, ami összetettebb és kevésbé keserű ízt eredményez.
A dobozokban és üvegekben található fekete olajbogyók közül azonban sok - például a "kaliforniai érett olajbogyó", "kaliforniai stílusú" vagy "érett stílusú" feliratú - színét és enyhébb ízét a hozzáadott vegyi anyagoktól kapja, nem pedig az időtől. Ezeket az olajbogyókat zölden és éretlenül szedik. A lúgkezelés után mesterségesen elsötétítik őket vas-glükonát nevű vas-adalékanyaggal. Az eredmény egy következetesen fekete, enyhe ízű olajbogyó, amely tökéletes a tömeggyártáshoz, de messze van a fán érett társától.
Tehát akár a csapat zöld olajbogyója, akár a csapat fekete olívabogyója, csak tudd, hogy ezek nem genetikailag különálló fajták - csak az a kérdés, hogy hogyan szedték, pácolták és csomagolták őket.