Montázs
A piros bogyó, ami védi a szívet, de még a látást is javítja
A termékenységre is hatásos lehet

A goji bogyók gazdagok tápanyagokban, és sok antioxidánst tartalmaznak, különösen béta-karotint és zeaxantint. Általában szárítva fogyasztják őket, és turmixokhoz, gabonapelyhekhez vagy péksüteményekhez adhatók.
A goji bogyók tele vannak antioxidánsokkal. Az antioxidánsok számos egészségvédő előnnyel járnak, például megakadályozzák a szabad gyökök okozta károsodást, ami csökkentheti a betegségek kockázatát. A goji bogyókban található specifikus antioxidáns a zeaxantin, amely a goji bogyók élénkvörös színét adja.
A zeaxantin nagy figyelmet kapott a látásra és a szemre gyakorolt jótékony hatásai miatt, különösen a retinopátia és az életkorral összefüggő makuladegeneráció kockázatának csökkentése miatt. A goji bogyóban található antioxidánsok kiszűrik a káros kék fényt, és védik a szemet az öregedés során. Már egy kis adag goji bogyó is bizonyítottan segíthet.
A goji bogyók hosszú távú fogyasztása kimutathatóan csökkenti az LDL-koleszterinszintet és segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. Egy tanulmány kimutatta, hogy a goji bogyókban található poliszacharidok szabályozhatják a vérnyomást és csökkenthetik a rossz koleszterinszintet, ezáltal védve a szívet.
A goji bogyókat a kínai orvoslásban a termékenység növelésére is használják. Tanulmányok kimutatták, hogy növelhetik a spermiumok számát és erejét, a nemi vágyat és a reproduktív hormonok működését.
A goji bogyók segíthetnek a vércukorszint kiegyensúlyozásában. A kutatások azt mutatják, hogy kiegyensúlyozzák az inzulin- és glükózszintet a vérben, és hasznos részét képezhetik a cukorbetegek étrendjének.
Az eredmények arra utalnak, hogy a goji bogyók étrendbe vétele hatékony étrend-kiegészítő a metabolikus szindrómában szenvedő egyének szív- és érrendszeri betegségeinek megelőzésében.
A szárított goji bogyók nyersen vagy főzve is fogyaszthatók az egészségügyi előnyök kihasználása érdekében. Könnyen beilleszthetők a receptekbe, egyszerűen más típusú szárított gyümölcsökkel vagy friss bogyós gyümölcsökkel cserélve.
Egy marék goji bogyót adhatunk egy pohár forró vagy hideg vízhez, és hagyhatjuk öt-tíz percig ázni. Az ilyen módon áztatott szárított bogyók teltté és lédússá válnak. A tea megiható, a hidratált bogyók pedig megehetők.
A goji bogyó kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, beleértve a warfarint, egy népszerű vérhígítót. A legtöbb orvos azt javasolja, hogy kerülje a goji bogyókat, ha warfarint szed, vagy ha cukorbetegség vagy magas vérnyomás elleni gyógyszert szed, a gyógyszerekkel való lehetséges kölcsönhatások miatt. A terhes nőknek és a szoptató anyáknak is óvatosnak kell lenniük a goji bogyók fogyasztásával. Ha valamilyen gyógyszer szed mindig a legjobb, ha először konzultál orvosával.