Montázs

Ezer eurós sajt egy csepp tejből

A szerb Pule-sajt a szamártej kaviárja

A borsos ár titka a gyártási folyamatban, azon belül is az egyik alapvető összetevőben rejlik: a Pule sajt 60 százalékban balkáni szamártejből készül.

Ezer eurós sajt egy csepp tejből
A Pule 60 százalékban balkáni szamártej (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Adnan Beci

A probléma ott kezdődik, hogy a szamarak jóval kevesebb tejet adnak, mint a tehenek. Egy nőstény szamár naponta legfeljebb 2 litert termel, míg egy átlagos tejelő tehén 30–45 litert. Ráadásul a fejés is sokkal fáradságosabb, mivel nem léteznek speciális fejőgépek szamarak számára – a tejet a gazdák hagyományos módon, kézzel nyerik ki.

A tej összetétele is kihívásokat jelent: kevesebb szilárd anyagot tartalmaz, mint a tehéntej. Ez azt jelenti, hogy ugyanannyi sajt előállításához jóval több szamártejre van szükség. Slobodan Simić, a Pule gyártója 2019-ben úgy nyilatkozott: „Egy kilogramm sajt előállításához körülbelül 25 liter szamártej kell.” Hozzátette: „Ez nagyjából 1000 euró értékű tej. Az eredmény viszont rendkívül intenzív, gazdag ízű és textúrájú sajt.”

Ha azonban szeretné megkóstolni a különlegességet, lehet, hogy nem lesz könnyű dolga. A sajt korlátozott mennyiségben készül és meglehetősen drága, így leginkább a gyártás helyszínén érhető el – a festői Zasavicában, egy természetvédelmi területen, mintegy 80 kilométerre Belgrádtól, Északnyugat-Szerbiában.

A szamártejről – amelyet gyakran az anyatejhez hasonlítanak – úgy tartják, hogy immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatású. Sőt, a legenda szerint maga Kleopátra is ebben a tejben fürdött nap mint nap – számolt be róla az IFL Science.

Kapcsolódó írásaink