Montázs

„Szomszédok”, akik nagyon károsak egymásra

Ezért nem szabad egymás mellett tárolni a hagymát és a burgonyát

A zöldségek ömlesztett tárolása több okból is előnyös. Ez segít a költségek csökkentésében, mivel a nagyobb mennyiségű termék vásárlása általában költséghatékonyabb. Nem kell gyakran szaladgálni a boltba, a szükséges alapanyagok mindig kéznél vannak – számol be a Sports.kz.

„Szomszédok”, akik nagyon károsak egymásra
A burgonya és a hagyma tárolásának fontos szempontjai vannak
Fotó: AFP/Science Photo Library/NEW/Science Photo Library/CAIA Image

A burgonya és a hagyma nélkülözhetetlen áru, mindig szükség van rá a konyhában, így megszoktuk, hogy egyszerre nagy mennyiségben vásároljuk meg. A zöldségek tárolása azonban ugyanolyan fontos téma, amelyet figyelembe kell venni, hogy ne kelljen kidobni a már megvásárolt termékeket.

Kiderült, hogy a burgonya és a hagyma tárolásának fontos szempontjai vannak.

Sokan egy edényben tárolják a zöldségeket. A burgonyát és a hagymát azonban külön kell elhelyezni. A burgonya nedvességet szabadít fel, ami növeli a páratartalmat a helyiségben és különösen a tárolási helyen. Ez károsan hat a hagymára, penészes lesz, és nagyon gyorsan rothadni kezd.

A burgonyát legjobb hűvös, sötét helyen tárolni. Ez lehet kamra vagy szekrény. A gumókat nem szabad hűtőben tartani, megpuhulnak.

A hagyma viszont etiléngázt szabadít fel, ami elősegíti más zöldségek gyors érését és megromlását. A burgonya gyorsabban kezd megromlani és hajtásokat hoz. Fontos, hogy más zöldségektől elkülönítve tároljuk, amelyek nagy mennyiségben bocsátanak ki etilént. Ide tartozik a paradicsom, a banán és az alma.

A zöldségeknek általában eltérő tárolási követelményei vannak. Míg a hagyma szárazabb körülményeket igényel, a burgonya sötét, hűvös helyiséget igényel mérsékelt páratartalommal. Fényben tárolva zöld foltok jelennek meg a gyökérnövényen, és keserűvé válik az íze.

Ha nincs lehetőség külön tárolásra, akkor a zöldségeket különböző edényekbe vagy kosarakba kell helyezni, amelyeknek szellőzőnyílásai vannak, így a gyümölcsök sokáig szilárdan és frissen maradnak.

Kapcsolódó írásaink