Egészség

A sült krumpli veszélyei

Mit is tartalmaz valójában?

Gyakran választ gyorséttermi ételeket? Kényelmes megoldásnak tűnnek, ha időhiányban harapnivalóra van szüksége, azonban a gyorsételek rendszeres fogyasztása jelentős egészségkárosodást okoz. Mutatjuk, miért! – tette közzé a pravda.ru.

A sült krumpli veszélyei
Képünk illusztráció
Fotó: Foodcollection via AFP/Foodcollection GesmbH

A gyorsétterem fő veszélyei

A gyorsétterem alacsony árával, gyors elérhetőségével és az éhség azonnali csillapításával kecsegtet, de előnyei ezzel véget is érnek. Sokkal több hátránya van egy ilyen étkezésnek, és ezek visszafordíthatatlan következményekkel járhatnak az egészségre nézve.

Ízfokozók

A legtöbb gyorsétteremi étel mononátrium-glutamátot (E-621) tartalmaz, amely javítja az ízt, de gyorsan függőséget okoz. Az ezen összetevőt tartalmazó élelmiszerek rendszeres fogyasztása azt eredményezi, hogy a természetes termékek íztelennek tűnnek. Ezenkívül a mononátrium-glutamát negatívan befolyásolja az idegrendszert.

Kalóriabombák

A gyorsételek, mint például a sült krumpli, tele vannak szénhidrátokkal és zsírokkal. Ezek a lipidek hozzájárulnak az elhízás, a cukorbetegség, az érelmeszesedés és a magas vérnyomás kialakulásához. A sokszor használt olajban főtt hasábburgonya rákkeltővé válik, növeli a rák kockázatát.

A sült krumpli hátránya

A sült krumpli az egyik legnépszerűbb étel, de rengeteg negatív hatása van. A transzzsírok magas tartalma genetikai változásokat vált ki a sejtekben, ami rákhoz vezethet. Az ilyen élelmiszerek folyamatos fogyasztása növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát: szélütés, szívinfarktus és szívinfarktus. A burgonyafőzéshez használt olajat gyakran újra felhasználják, így a termék rákkeltő anyagok forrásává válik.

Kapcsolódó írásaink